Пет нови случая на морбили в Пазарджик

Пет случая на морбили в Пазарджик са били потвърдени миналата седмица в Националната референтна лаборатория, обяви днес националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев по време на семинар на фондация МОСТ ("Медии, общество, семейство, традиции"), който се провежда в курорта Албена под патронажа на президента.

При два от случаите за децата има документ за направена ваксинация, но проверката в лабораторията е показала, че това не е така, защото те нямат антитела ни срещу морбили, нито срещу заушка, нито срещу рубеола.

Първото е на годинка и 4 месеца и трябва да е било ваксинирано за морбили, рубеола и паротит (ваксината се прави на 1 г.), но няма антитела. Второто - на 3 г. и 11 месеца, също не е имунизирано. И двете имат бележка от джипи.

Проф. Кантарджиев бе категоричен, трябва да има проверка на национално ниво дали ваксините наистина се поставят или това е само "на хартия" и ако е вярно второто, джипитата и РЗИ да носят отговорност за това.

"Лекарите се договарят с майките и пишат, че са сложили ваксина, а не са. Ако това не се прекрати, няма да стане нищо от нашата държава. Имаме прекрасни програми за ваксинация - купуват се ваксини, а не поставят и това е ужасно. България е единствената държава, която дава по 30-40 млн. лева за ваксини и не дава 1 стотинка, за да разбере дали те се слагат."

Той даде пример с държави като Германия и Холандия, където при постъпване в училище децата се проверяват и ако нямат изградени антитела, се ваксинират.

Случаите на морбили сред неваксинираното население у нас зачестиха, след като през март беше внесен вирус на морбили от Румъния в пловдивския квартал "Столипиново". Там се разболяха около 100 деца, като 40% от тях бяха на възраст под 1 година, а останалите са деца до 4 г.

През последния месец инфекцията беше пренесена в Пазарджик покрай празненствата за 6 май.

Още два случая бяха регистрирани в Монтана - на 29-годишен шофьор, който се разболял в Румъния, а тук заразил детето си.

Заболяването е опасно, протича тежко, а обривите не са само външни, но засягат и лигавицата. Морбили засяга нервната система години след прекараната инфекция, коментира проф. Кантарджиев.

Той коментира и антиваксиналните настроения с предупреждението: "Падне ли доверието към ваксините, чакайте епидемия".

В големите градове четящи интелектуалки майки казват: „Ужасни са ваксините“. А тези настроения се поклаждат от неправителствени организации, които искат ваксините да станат доброволни, твърди професорът. Защо? Защото са загрижени? Не. В момента, в който ваксините не са задължителни и падне имунизационното покритие, МЗ ще им даде например 5 млн., за да станат проваксинални и да кажат на майките колко добри са ваксините, коментира той.

Рискът от епидемия сред неимунизираното население не е малък. В момента случаите на морбили в Румъния са 5 900, а в Италия - 3 000. Немалка част от туристите у нас са румънски граждани, а има и доста български граждани в Италия. Тези, които се връщат оттам, да ограничат контактите си у нас за няколко дни, а служителите в хотелите да се ваксинират, ако не са имунизирани, съветва професорът.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини