Google направи нова "социална" стъпка с бутона +1

Операторите сега могат да добавят този бутон към собствените си сайтове.

Google и партньорите й Washington Post, O`Reilly и Best Buy вече предлагат тази функция, съобщи разработчикът на Google +1 - Евън Гилбърт, цитиран от CNET News.

"С едно единствено кликване можете да препоръчвате новинарски статии, любим филм, контакти и всичко останало. И следващия път, когато хората от вашата социална мрежа търсят нещо, те ще видят вашите „+1” директно в резултатите си от търсенето, което ще им помогне да се възползват от вашите препоръки, когато са им необходими”, обясни Гилбърт.

Google сайтовете, които вече използват бутони „+1”, са Android Market, Blogger, Product Search и YouTube. Компанията също така предоставя на разработчиците инструменти за добавяне на +1 бутони към техните сайтове, допълва technews.

Този бутон е нов за Google, но не е нов за мрежата изобщо. Бутонът на Facebook за харесване (Like) е нещо подобно. Фактът, че бутонът +1 е свързан с резултатите на търсене в Google е добър стимул за уеб програмистите да го добавят. Сайтовете, които съберат повече „+1”, могат да бъдат по-добре индексирани от търсачката.

Социалните мрежи показват как хората използват интернет, като се отчетат часовете, прекарвани с приятели, семейство, колеги и други хора във Facebook. Google също се превръща в много повече от просто търсеща машина. Откакто компанията предлага голям набор от онлайн услуги, затрудненията при добавяне на социални функции към тези услуги станаха по-отчетливи. Вчера изпълнителният директор на Google Ерик Шмид пое вината за социалните неуспехи на компанията.

Социалната мрежа Orkut, собственост на Google, се използва само в някои малки ниши, въпреки че беше свързана с широко използвания Gmail. Google предприе активна стратегия със закъснение и бутонът „+1” е последната стъпка от нея.

Друг пример за този „по-скромен” подход е постепенното подсилване на профилните страници на членовете на Google общностите, с цел да станат по-социални. Бяха добавени локални и социални препоръки с Hotspot услугата, която сега е просто ненаименувана функция на Google Places.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини