Пиратска атака срещу акаунти на електронната поща в Google

Акаунтите на сайта за електронна поща Gmail на високопоставени американски ръководители, китайски дисиденти, висши военни и журналисти са станали жертва на хакерска атака, съобщи американската интернет компания Google. Тя уточни, че атаката идва от Китай.

„Наскоро разкрихме кампания за събиране на пароли на електронна поща, извършвана вероятно чрез т. нар. „фишинг” (идва от английската дума за риболов). Това е широко използван похват от компютърни престъпници за получаване на важна лична информация. Те просто създават съобщение или интернет сайт, чрез който приканват хората да въведат важна лична информация, разчитайки, че по-наивни или неопитни ще го направят”, цитира съобщение на компанията БГНЕС.

Атаката най-вероятно идва от Източен Китай, град Цзинан и е засегнала стотици акаунти в Gmail, включително на американски ръководители, китайски дисиденти, висши военни и журналисти и високопоставени ръководители от азиатски страни - главно Южна Корея.

Google, чието седалище се намира в Калифорния, уточни, че неговите компютърни системи и сървъри не са засегнати. Компанията съобщава, че атаката е прекратена, засегнатите са предупредени, акаунтите им са защитени и съответните власти са уведомени.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини