Глобен шофьор взриви камера на КАТ. Преглед на националния печат

 

"Стандарт": Ропот в ДПС, Доган с турне

Стройните редици на ДПС се пропукаха. Разделната бразда се отвори в желязната доскоро дисциплина в партийните редици, след като Касим Дал хвърли оставка от Централното оперативно бюро на движението. Той написа "кърваво писмо" до структурите в страната и обяви, че се оттегля, тъй като "каузата ДПС" отстъпи място на работещи само за материалната си облага хора.
Броени часове след като гръмна новината за оставката му, структурите на движението в цялата страна започнаха консултации коя страна да заемат. Повечето от шефовете на областните организации предпочетоха да запазят мълчание за момента. В Сливен твърдо се обявиха, че стоят зад Ахмед Доган. За състоянието на една партия най-добре говорят изборните резултати, а при ДПС те са възходящи, отсече председателят на партията в Сливен Мустафа Мустафов.
От други структури на партията обаче незабавно поеха хвърлената от Дал ръкавица. Надяваме се Доган да разчете правилно сигналите и да се оттегли от лидерския пост, призоваха в декларация основателите на ДПС в Ловеч.
Най-сериозният залп по Сокола обаче дойде от представителите на партията му в Турция.

"Монитор": Яне пробвал референдум с покойници

Яне Янев е извършил многобройни фалшификации в подписката за  провеждане на референдум за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция. Това пише в официално писмо на ДАНС до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, подписано вчера от шефа на агенцията Цветлин Йовчев.

Лидерът на РЗС стартира подписката си на 6 септември миналата година, а на 1 декември обяви, че внася близо 600 000 подписа. Тогава той и хората му влязоха тържествено в парламента с две колички с папки с подписи. Според писмото от ДАНС, с което „Монитор" разполага, обаче са налице данни за извършени престъпления по чл. 308, ал. 2 и по чл. 387, ал. 2 и 3 от НК. Едното е документно престъпление, а другото е длъжностно. По единия член наказанието е до 8 години затвор, а по другия - до 10 години.

"Новинар": Червените контраатакуват: И Цветанов е тръгнал от Държавна сигурност

Вицепремиерът Цветан Цветанов също е бил в структурите на бившата Държавна сигурност, съобщиха депутати от Коалиция за България. Именно там е започнал кариерата си силовият министър през далечната 1987 г. По думите на червения депутат Кирил Добрев първото работно място на Цветанов било в Изчислителния център на Централното информационно управление. Структурата била създадена през 60-те години на миналия век. Тогава тя е била на подчинение на МВР и се е наричала Управление за информация и анализ. В края на 70-те години службата е прехвърлена под шапката на Държавна сигурност.

"Стандарт": Лекари гонят от гилдията Маджунов

Д-р Михаил Маджунов да не работи като лекар в близките 2 години. Това поиска здравният министър д-р Стефан Константинов по време на съвместното заседание на парламентарните комисии по здравеопазване и образование. Депутатите от двете звена се събраха заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която на 23 декември издъхна след кръвоизлив, причинен от операция на сливиците в столичната ИСУЛ. Шеф на лекарския екип за лечението на детето бе д-р Маджунов. На заседанието бяха привикани за изслушване медици от болницата, представители на лекарския съюз и пациентските организации. Министърът уточни, че решението за какъв период от време да се отнемат лекарските права на Маджунов предстои да се вземе. "Лекар не може да съди лекар, но липсата на посочване на вина доведе до обезсърчаване", отсече здравният шеф. Константинов бе категоричен, че има лекарска грешка за смъртта на Гергана поради немарливост и виновните ще бъдат наказани. "Д-р Маджунов, изненадан съм от вашето отношение и вашите нападки към екипа, с който работите. Вие може да сте много добър лекар, може да сте спасили много животи, но сте проявил немарливост. Всичко изречено няма да върне малкото момиче", обърна се Константинов към д-р Михаил Маджунов. Министърът попита още медика: "Ако е вашето дете или нечие друго, как ще реагирате?".

"Новинар": Похитиха трима българи в Судан

Трима български граждани са били отвлечени в четвъртък в Северен Судан. Похитените ни сънародници са служители на авиокомпания "Хели еър", извършваща полети в африканската държава по договор с ООН, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Местните власти и силите на световната организация в Судан (UNMIS) са реагирали незабавно на случилото се, отбелязаха още от ведомството.

Кризисният център на МВнР взаимодейства с българската авиокомпания и със Ситуационния център на ООН за установяване на подробности по случая. За момента похитителите са неизвестни. Установени са контакти и с посолства в Хартум, които са имали подобни инциденти през последните години.
Говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева обяви пред БНР, че самоличността на тримата българи е известна, но не може да я разкрие.

"24 часа": Глобен шофьор взриви камера на КАТ в София

Вбесен шофьор взриви с бомба захранването за камерата на КАТ, която лови каращите бясно шофьори на столичния Орлов мост.

Вчера следобед служители на СДВР разбрали, че радарът, който прави и снимка на нарушителите, не работи, и пратили на място патрул. Униформените с изненада видели, че на стълба зее огромна дупка, а устройството е извън строя.

Самоделката е била заложена на стълба на метри от кръстовището на бул. "Цариградско шосе" и "Евлоги и Христо Георгиеви" във вторник или сряда през нощта, смятат криминалисти.

Все още не е ясно кога е била взривена. Но радарът с камера не работи от ден или два, обясниха от СДВР. Вчера до късния следобед експерти от ДОТО правиха оглед на мястото на взрива. Според първоначални данни дупката е пробита от самоделна бомба с не по-малко от 100 грама тротилов еквивалент.

"Монитор": Актовете на КАТ със 7 г. давност

Абсолютният давностен срок на актовете на КАТ да стане 7 години, а не както досега 3. Тази мярка ще бъде предложена за обсъждане на съвещание на МВР, което ще се проведе на 18 януари, научи „Монитор". Целта е системните нарушители като простреляния преди дни таксиметров шофьор Емил Денев, който се оказа, че има 62 акта и 128 отнети точки и продължава да работи, да не могат да се измъкват от закона.

Към момента абсолютният давностен срок за нарушенията е 3 години. За снимка от камера на КАТ давността е година. След изтичането на този период водачът не дължи глоба и досега доста от нарушителите се възползваха от тази вратичка.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини