Peugeot EX1 - 100% електрически, 100% истински роудстър

100% електрически  Новият прототип на Peugeot e двуместен roadster с нестандартен и футуристичен дизайн и оригинална архитектура, създаден в чест на 200-годишнината на Марката. Призванието му е да носи силни усещания.

100% истински    EX1 чупи много световни рекорди по ускорение от място. Постиженията му се дължат на отличната аеродинамика, свръх леката конструкция и двата електрически двигателя, които осигуряват обща максимална мощност от 250 kW (340 к.с.) и задвижване на 4-те колела. В момент, когато предстои лансирането на i0n, Peugeot доказва, че електрическият автомобил е абсолютна реалност.



200-ГОДИШНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ

Незапомненият творчески подем на дизайнерските студия на Марката на Лъва ражда нестихващ поток от идеи. Най-дръзките, най-интересните и най-вълнуващите от тях са обединени в този екстремен dream-car.
Желанието да се направи изключително превозно средство, което да отбележи юбилея на Peugeot се свързва с още една амбиция : да се покаже „емоционалния“ потенциал на електрическия автомобил.
Инженерите и дизайнерите черпят идеи и опит от историята на Марката, за да предложат най-радикални технически решения, които са в основата на този футуристичен болид, отдаден изцяло на емоциите на своя пилот и напълно екологичен : оригиналната архитектура напомня за някои от харизматичните прототипи Peugeot (Asphalte, 20Cup), а електрическите двигатели са резултат от богатия опит на Марката в тази област.
В момент, когато електрическият автомобил става 100% реален, благодарение на iOn, EX1 ни отвежда в ново измерение, зареден догоре с емоции.


ФУНКЦИОНАЛЕН ДИЗАЙН
Разчупеният стил на двуместния роадстер представя отлично механиката му, подобно на „екзоскелет“, който подчертава лекотата на автомобила.
Дизайнът отговаря на новите стилистични кодове Peugeot, вече показани от атлетичния прототип SR1. Елементи от полиран алуминий оформят рамката на вратите, напомняйки за RCZ и BB1.


АРХИТЕКТУРА, СТРУКТУРА И ХОДОВА ЧАСТ... ВСИЧКО РАБОТИ ЗА МАКСИМАЛНАТА ЕФЕКТИВНОСТ НА EX1

Каросерията на прототипа EX1 напомня за капка вода, тъй като двете задни колела са силно сближени и задната част е стеснена.
Използвайки опита на прототипа Asphalte от 1996 и на двата 20Cup от 2005, архитектурата на EX1 позволява да се намалят размерите на купето и да се постигне оптимално разновение на масите, без тежест в надвесите.
Ходовата част използва технически решения, които гарантират пътно поведение на много високо ниво. Предният мост се състои от двойни носачи със съставен шенкел, а задният включва рамо, свързано с централно разположен наклонен възел пружина-амортисьор, и междинна кобилица, осигуряващи промяната на еластичността.
Моноблоковата структура e изработена от карбон/пчелна пита, за да се оптимизира теглото и устойчивостта. Фиксирането на всички възли е директно към нея.
Пропорциите на колата (90 см височина и 1,77 м широчина) допринасят за постигане на по-нисък център на тежестта и отлична аеродинамика.


ДВИГАТЕЛИ : ПОСТИЖЕНИЯТА НА PEUGEOT В ОБЛАСТТА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ АВТОМОБИЛИ
Електрическият двигател предлага нови усещания на волана, защото е едновременно пъргав, безшумен и лесен за управление (няма скоростна кутия).
В прототипа EX1, двата електродвигателя са монтирани върху всяка от осите. Всеки от тях е с мощност от 125 kW (общо 250 kW/340 к.с.). Максималният въртящ момент от 240 Nm отпред и отзад е постоянен и достъпен още при ниските обороти.
Тази механика позволява не само да се оптимизира разпределението на масите, но и задвижване на четирите колела. Тя представя предимствата на технологията HYbrid4, която ще се предлага серийно в 3008 от 2011 година с двигател HDi FAP отпред и електрически отзад.


АВАНГАРДЕН ИНТЕРИОР
Вратите на двуместния роадстер се отварят обратно и поставят на място съответната спортна седалка. Тази новаторска кинематика ни изпраща в света на научната фантастика, както и бордното табло (уреди за водача и пътника, които изнасят моментната информация) и материалите („топли“ метали, релефна кожа…).
Пилотът е седнал буквално на земята, в положение, което засилва усещанията му (с изпънати крака), и управлява автомобила с два лоста, подобно на самолет или... видеоигра.

Освен с предпазни колани, пътниците са защитени и от самата карбонова камера, достатъчно висока, за да образува защитна рамка над главите им. Ветрозащитното стъкло се вписва отлично в стила на автомобила и позволява да се кара спокойно под открито небе.


ЕЛЕКТРИЧЕСКИ DREAM-CAR СЪЗДАДЕН, ЗА ДА БЪДЕ ПОБЕДИТЕЛ
Прототипът EX1 е готов за излезе извън града и дори на пистата.
Лекота, равновесие на масите, аеродинамика, въртящ момент и мощност на електродвигателите, високоенергийна литиево-йонна батерия…, характеристики, които позволяват забележителни ускорения, по-големи от 1 G.
EX1 вече подобри няколко световни рекорда (хомологирани от Международната aвтомобилна федерация) за сухопътно електрическо превозно средство, пилотиран от Никола Вание,
известен френски изследовател и кинорежисьор (Le Dernier Trappeur, Loup).
До края на тази година, EX1 ще бъде в Китай, където ще се провеждат изпитанията му.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини