Българските моряци от „Ейшън глори" се върнаха у нас

След 160 дни в плен осемте български моряци от кораба „Ейшън глори" се завърнаха у дома. Капитан Велико Великов, фитерите Адлен Аделов и Бедри Мехмед, мотористът Илия Илиев, морякът Тодор Тодоров, стюардът Росен Иванов и готвачът Никола Атанасов бяха посрещнати късно снощи на летище Варна от своите близки. Осмият българин от екипажа е пожелал да кацне в София.

Докато е бил в плен, в продължение на 40 дни българският капитан е бил държан изолиран от останалия екипаж. Оказвано му е било насилие, заедно със заплахи за живота. Това разкри капитан Велико Великов малко след се завърна в родината. Един от моряците на другия похитен български кораб „Панега" е бил прострелян от сомалийски пирати при похищението, разказа още капитана.

„Панега" и „Ейшън глори" са се засекли в сомалийското пристанище Каракад. На 15 май капитан Великов се е чул с колегата си от „Панега", който го е попитал дали имат на борда лекар. Оказало се, че един от моряците е прострелян след рикошет. По информация на Великов раненият моряк е добре, движи се и ходи сам. Липсва обаче информация за неговата самоличност.

След завръщането на българите стана ясно, че „Ейшън глори" се е ползвал от сомалийските пирати като база. Корабът е предлагал отлични условия за живот и е разполагал с голямо количество гориво. По време на престоя си в плен моряците не са си лягали гладни. Имали са и достатъчно вода за пиене, разказа капитан Великов. „Пиратите използват интернет и световно известни медии. И когато е известно, че някой кораб е хванат, те се радват. Трябва да разберете, че това е война. Не за власт и за земя, а война за пари", уточни той.

Запитан дали ще спре да плава, капитанът бе категоричен: „Заради тези джентълмени от Сомалия ли? Не!".

Правителството е организирало моряците от „Сейнт Джеймс парк" и „Ейшън глори" да си отдъхнат в Хисаря заедно със семействата си, обеща външният министър Николай Младенов. Автомобиловозът „Ейшън глори" беше отвлечен от сомалийски пирати в нощта срещу 2 януари. Сънародниците ни прекараха 160 дни в плен на сомалийските пирати. Освен българи в екипажа имаше индийци, украинци и румънци.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини