Освободиха българските моряци от кораба "Руен", прибират се у дома

Екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", сред които и седем българи, е освободен днес, с помощта на индийските военноморски сили. Това съобщи вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, цитирана от Министерството на външните работи.

Всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България, посочват от ведомството.

Корабът "Руен" с осем български, девет мианмарски и един анголски гражданин на борда бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година. МВнР е в тясно сътрудничество с всички компетентни институции, задграничните представителства на Република България в региона и международните партньори и се ангажира активно в усилията за освобождаване на българския екипаж. Днес в МВнР бе повикан и индийският посланик в София, като бе отправена допълнителна молба към индийската страна за съдействие и предприемане на всички възможни действия за опазване на живота и здравето на екипажа, пишат от МВнР.

По-рано днес военен кораб на индийските военноморски сили е прехванал отвлечения товарен кораб "Руен" и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат, съобщи говорител на индийските военноморски сили, цитиран от Ройтерс. 

Източник: Novini

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини