Млечните храни с палмово масло забранени от днес

От днес се забранява използването на наименованието "млечни" за храни, които са произведени от мляко, но има в тях вложени растителни мазнини. Абсолютно е забранено те да се наричат още сирене, кашкавал и кисело мляко. Продуктите, които се правят с растителни съставки, трябва да имат нови имена, а производителите да подменят етикетите, ако не искат да бъдат санкционирани от ветеринарните инспектори, пише Монитор.

При неспазване на заповедта, издадена от шефа на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов, мандрите ще бъдат санкционирани от 1000 до 3000 лева при първо нарушение. За повторно нарушение санкциите са в размер от 3000 до 10 000 лв.

Най-строгата мярка е прекратяване на дейността на обекта до изпълнение на предписанието. Подобни наказания ще бъдат предписани и при влагане на сухо мляко над допустимите норми. В киселото мляко е разрешено да има до 20% сухо мляко, в сиренето от краве мляко до 30%, а в кашкавала от краве мляко до 25%. Промяната в името и етикетите не трябва да се отрази на цената.

Междувременно Европейският парламент реши етикетите на хранителните продукти да включват задължително информация за калориите, съдържанието на мазнини, наситени мастни киселини, захар и сол, които трябва да бъдат посочени ясно и забележимо на лицевата страна на опаковката. Тези данни трябва да бъдат придружени от информация за препоръчителния дневен прием и да бъдат посочени в стойности за 100 грама или 100 милилитра. При продължителни дебати в залата европейските депутати отхвърлиха предложенията за цветовото етикетиране на "принципа на светофара", което се отнася за съдържанието на сол, захар и мазнини в преработените храни, предаде пресслужбата на Европарламента.

Промените в законодателство на ЕС относно информацията на хранителните продукти има за цел да събере на едно място, да опрости и осъвремени действащите правила за етикетите на храните и общите правила за етикетиране.

Евродепутатите въведоха нови изисквания за страната на произход. Тя и досега задължително трябваше да се посочва при говеждо месо, мед, пресни плодове и зеленчуци и зехтин. Депутатите подкрепиха разширяването на този списък с всички меса, пилешки и млечни продукти, както и за други продукти, състоящи се от една-единствена съставка. Законодателната резолюция на ЕП беше приета с 559 гласа "за", 54 "против" и 32 "въздържали се".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини