Серго – новият таен касиер на митниците. Преглед на националния печат

„24 часа": Танов на разпит кой е новият касиер в митниците

Бившият антимафиот номер 1 Ваньо Танов, сега шеф на агенция "Митници", се яви отново в ГДБОП вчера, но за разпит, научи "24 часа".

Танов е бил извикан от дознател във връзка с операция "Далаверата", при която бяха задържани митничари.

Според запознати един от арестуваните е бивш служител на Управление "Пътни такси и разрешителни"-УПТР, което е под шапката на агенция "Митници". Ексмитничарят дал писмени показания, в които твърдял, че е бил принуден да събира рушвети от камиони от началник-смяната с прозвището Серго.

Подготвените пари пък отивали към ръководството на агенция "Митници". Посредник при прибирането на рушветите за шефовете на митниците бил висш служител с прозвището Веско.

За акция "Далаверата" официално съобщи в петък в парламента вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той обаче отказа да конкретизира за какво става дума.

 

„24 часа": Армейският черпак се връща

Черпакът в армейската кухня се връща, но кетърингът няма да си отиде окончателно. Това обяви военният министър Аню Ангелов в Плевен вчера.

Заради високите цени на кетъринга армейското ръководство планира възстановяване на старото столово хранене. Това щяло да става по преценка на командирите по места - те ще решават кои варианти на хранене са по-изгодни и по качествени.

Военните училища, академиите и големите гарнизони ще запазят кетъринга, заяви министър Ангелов. По думите му се подготвя преминаване към децентрализация на армейския бюджет. На практика това се очаква да стане от 2011 или 2012 г. "Така ще спрем пилеенето на пари и ще постигнем икономии, защото командирите на поделенията ще движат сами плащанията", коментира министърът.

Според него харчовете на някогашната наборна 120-хилядна армия се изравнявали със сегашните за 32-хилядната ни войска. В едно военно окръжие 7 души навъртели 1100 лв. месечна сметка за ток, а поделение стигнало до рекордните 6000 лв.

 

„Труд": 90 депутати не сядат в служебна лимузина

Депутатите от този парламент ползват по-малко служебни коли от предшествениците си. Този извод се налага от данните в справка, изготвена от администрацията по заявление на "Труд" за достъп до обществена информация. За първите си 9 месеца избраниците в 41-вото НС са изминали 663 915 км. За сравнение за първите пет месеца на 39-ото НС лимузините са навъртели 747 054 км, а само за първите два месеца на 40-ия парламент - 313 339 км.

Тези данни показват, че от планираните съкращения на автопарка едва ли ще пострада работата на депутатите. Днес се очаква Председателският съвет да вземе решение как да намали разходите.

 

„Труд": Детски град ще расте в София

Детски увеселителен парк от ново поколение има огромни шансове да бъде изграден в София. За пример е взета една от атракциите на Виена - "Минополис". Там децата не си губят времето с безсмислени игри, а влизат в ролята на различни професии - лекар, журналист, строител, банкер.

Българският "Минополис" може да изникне на общински терен в сърцето на жк "Младост" зад хипермаркет "Хит". За идеята лобира главният архитект на София Петър Диков. Той и кметицата на София Йорданка Фандъкова са посетили наскоро детското градче в австрийската столица. Сега юристите на Столичната община умуват схемата за партньорство с австрийски инвеститор.

Изложение за имоти разчупи скучния живот във Виена преди две седмици. Сред изненадите на форума беше участието на град София.

След като откриха родното участие, кметицата Йорданка Фандъкова и главният архитект на София Петър Диков се отправиха към една от атракциите на австрийската столица - детския град "Минополис". Но не да се веселят, а да видят дали има хляб за подобен проект в София.

 

„Стандарт": Парите на Темида във фризера

След депутатите и съдиите ще си сложат заплатите във фризера. Утре кадровиците от Висшия съдебен съвет ще решат дали възнагражденията им до края на годината да бъдат замразени, научи "Стандарт". Причината за предложението на бюджетната комисия към ВСС е във връзка с кризата и актуализацията на бюджета.

Анкета на "Стандарт" сред кадровиците показа, че повечето от тях са склонни да оставят възнагражденията си без промяна до края на годината. Други обаче смятат, че специално за съдебната система слагането на заплатите във "фризера" ще попречи на магистратите да си свършат работата, която през последните 5 месеца се е увеличила почти двойно.

В момента членовете на ВСС получават колкото съдиите от върховните съдилища, или средно по 2600 лева месечно. С решение на кадровиците от 25 февруари т. г. заплатите на магистратите бяха повишени от 1 април, след като една година не бяха пипани. Най-ниската основна заплата в съдебната система стана 1466 лв. Преди това беше 1314 лв. Според Закона за съдебната власт основното месечно възнаграждение за най-ниската магистратска длъжност е равно на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера според данните на НСИ.

„Стандарт": Блокират сделките

Сделките в държавата може да се окажат блокирани. Заради липса на пари има опасност да спрат двата публични регистъра - търговският и имотният, научи "Стандарт". Агенцията по вписвания е с орязан бюджет и не плаща повече от 6 месеца на фирмите, които поддържат регистрите. Борчовете към тях са за над 2 млн. лева. Опитите на частниците да получат парите си засега са напразни. Ако обаче договорите се прекратят, регистрите ще спрат. Така нито една фирма не може нито да се пререгистрира, нито да впише в регистъра каквото и да било обстоятелство - промяна на адрес, седалище, акционерна структура. Подобно е положението и при сделките с имоти и земя - без вписване те не могат да се узаконят. Така продажбата дори и на една гарсониера става мисия невъзможна.

Заради орязан бюджет Агенцията по вписвания работи с последни сили. Затова се бавят узаконяванията на имотни сделки, които по закон трябва да стават за 14 дни. "Обясниха ни, че документите ни не излизат заради претовареност на служителите, затова чакахме повече от 20 дни", сигнализираха граждани в редакцията на "Стандарт".

Една от причините за забавянето е, че консорциумът от фирми, нает да извършва сканирането на хартиените документи, е бил помолен от ръководството на агенцията да прекрати временно услугите си поради невъзможност да им се платят дължимите около 1 млн. лева. Това принудило длъжностните лица по вписванията сами да сканират фирмените отчети, което става доста по-бавно.

 

„Монитор": Чиновници крадат с данък "рушвет"

Корумпирани чиновници започнаха да плащат 10-процентов данък на държавата от всеки взет рушвет. Схемата се наложила след масираните акции на МВР и НАП срещу вземането на подкупи сред държавните служители. За да не бъдат хванати, най-хитрите от тях измислили рушветите да минават през фирма и да се легализират с договори за консултантски услуги. Тъй като по закон чиновниците нямат право да вземат пари от странична дейност, контрактите се сключват с дружества, които са собственост на близки роднини или приятели. Разследващите обясниха пред "Монитор", че схемата вече е много популярна сред служителите на контролни органи като НАП и митниците. Те най-често разследват големи фирми, на които се пишат актове за големи суми. „Парите, дадени кеш, са опасни. От тях могат да се вземат отпечатъци, банкнотите могат да бъдат белязани... Затова вече чиновниците предпочитат парите да се получават по банков път", обясниха запознати пред „Монитор". Единственият вариант преводът да не бъде засечен от разследващите е, ако той е пуснат от проверяваната фирма до друго дружество, близко до корумпираните чиновници. По документи се води, че двете предприятия са сключили договор за консултантски услуги. Върху тези пари обаче се плащат налози.

„Монитор": Пушенето в кръчмите забранено до петък

Пушенето в кръчми и на всички закрити обществени места най-вероятно ще остане забранено до петък. Според приетите изменения в Закона за здравето миналата година любителите на тютюневи изделия трябваше да димят само на открито. Депутатите от сегашния парламент либерализираха режима и разрешиха пушенето в затворени помещения, но само на обособени за това места. Новите изменения обаче все още не са обнародвани в "Държавен вестник", тъй като не е излязъл указ на президента. Поради тази причина от вчера влезе в сила решението на предишното правителство. То ще бъде отменено едва когато новият закон бъде обнародван в следващия брой на "Държавен вестник".

„Монитор": Борисов се справя с реформите

Премиерът Бойко Борисов се справя с предприетите от него реформи в България. Това мнение изрази вчера шефът на групата на Европейската народна партия в Европарламента Жозеф Доу на среща с български журналисти в Брюксел, организирана от шефа на родната делегация в ЕП Андрей Ковачев. Моят приятел Бойко Борисов преследва своите реформи, каза председателят на най-многочислената формация в ЕП. Той открои борбата срещу корупцията и организираната престъпност, която води правителството у нас. По отношение на критиките, че в България се наблюдават признаци на полицейщина, Доу обясни, че границата между това и борбата с престъпността е много тънка и трябва да се намери златната среда, което обаче е много трудно.

„Дума": Шоково поскъпване на топлото от юли

Топлата вода за абонатите на парно отопление ще поскъпне най-малко между 8 и 35 на сто от 1 юли. Изчисленията за топлоенергията са само на база на промените в разходите на топлофикациите за последната година, без в тях да е включено повишаването на цената на природния газ, тъй като по график "Булгаргаз" трябва да внесе предложението си на 10 юни. Ако то е 15-20 на сто, каквито са първоначалните прогнози, това ще прибави още 10 процента върху цената на парното и топлата вода, пресметнаха топлофикациите. Това означава поскъпването за някои абонати да достигне до 45 на сто.

Най-много се очаква да поскъпне топлата вода в Габрово - с 35 на сто, и в Сливен - с около 31 процента. С 26 на сто може да се вдигне цената във Враца и с 23 на сто - във Варна. В Русе, Перник и Велико Търново повишението може да е между 10 и 16 процента, а двете най-големи топлофикации - в София и Пловдив - с около 11 на сто. Всички тези разчети обаче не включват поскъпването на природния газ от средата на годината.

 

„Сега": Държавните университети пускат 10% платено обучение

Орязването на държавната субсидия за университетите с 20% може да удари хиляди студенти, които ще трябва да платят сами за обучението си. "Работим по промяна в закона за висшето образование, с която да се позволи 10% от отпуснатите бройки да бъдат за платено обучение", съобщи просветният министър Сергей Игнатов.

Промяната е по искане на Софийския университет и Съвета на ректорите и няма да помогне много на университетите, но ще доведе до значително по-високи такси за засегнатите студенти.

"Получихме готово проектопредложение от Софийския университет за промяна в закона и работим по него. Искането на университетите е платеното обучение да бъде въведено веднага и да важи още тази година", обясни вчера Игнатов. Той призна, че идеята е спорна и се работи по алтернативно предложение, което обаче е сложно и може да не доведе до повече приходи за университетите. "Вторият вариант е да позволим на университетите да запълнят свободния капацитет над държавната поръчка, която вече е одобрена", обясни министърът. Повечето университети обаче имат незапълнени бройки в нетърсените специалности. Прехвърлянето на тези бройки към по-привлекателни специалности ще е в разрез със закона.

 

„Дневник": Застраховките за коли и имоти може да поскъпнат с 2%

Компаниите в общото застраховане ще плащат данък от 2% върху събраните премии, като се запазва и 10-процентната ставка върху печалбата им. От допълнителен данък се освобождават животозастраховките и постоянните здравни застраховки. Това е последното предложение на финансовото министерство, става ясно от проекта на закон за данък върху застрахователните премии, публикуван на сайта на ведомството.

Данъкът ще се начислява върху събраните премии, като при разсрочено плащане на полиците дружествата ще дължат пари само за вече получените суми. В случаите, когато застраховател на по-късен етап преоцени полицата и върне част от премията или при предсрочно прекратяване на договора, компанията ще си приспада данъка върху върната част.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини