За последните 9 години заплатите са се утроили. Преглед на националния печат

„Дума": Арестуваха български журналисти край Газа

Двама български журналисти са на един от корабите във флотилията, плаваща за ивицата Газа, която беше спряна от израелските военноморски сили вчера, потвърди Министерството на външните работи. БТВ съобщи, че двамата арестувани са репортерът Светослав Иванов и операторът Валентин Василев. Екипът на телевизията замина за ивицата Газа като част от европейска хуманитарна мисия заедно с група журналисти от водещи европейски медии.
По информация на БТВ корабът, на който се намират европейците, не е бил атакуван, но бил отклонен и вероятно в момента пътува към пристанище Аждот в Израел. Председателят на палестинската общност в България Абу Калбей заяви, че според палестински източници всички на борда на кораба ще бъдат задържани и разпитани. По дипломатически път МВнР ще поиска незабавното освобождаване на двамата българи.

„Новинар": МВР закопча трима в акция "Мошениците"

Трима души бяха задържани при спецакция "Мошениците", която се проведе в столицата. Акцията е била във връзка с образувано досъдебно производство срещу 36-годишен управител на дружество - представител на германска фирма. Досега МВР е закопчало него и двама негови приближени, с помощта на които са извършени злоупотребите с парите на чуждите инвеститори.
"Става въпрос за голям чужд инвеститор, направил опит да инвестира в България и попаднал на местни представители, които вместо да работят за бизнеса, с чуждите пари си купували имоти, техника, офиси и други", каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„24 Часа": Второ наказание за съдиите с имоти по морето

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет внася предложения за образуване на дисциплинарни дела срещу съдиите с бедни роднини.
Шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и съдиите във Върховния административен съд Андрей Икономов, Панайот Генков и Николай Урумов, както и дъщерята на Урумов - Деница, която също е съдия "са накърнили престижа на съдебната власт", реши вчера комисията.
Магистратите, чиито роднини като крайно нуждаещи се са се облагодетелствали с разрешения за строежи в Приморско, заявиха обаче, че не изпитват вина. Те дадоха обяснения пред съвета по скандала вчера.

„Стандарт": БНБ: Не приемаме таван на лихвите

БНБ отхвърли идеята на "Атака" държавата да определя таван на лихвите. Националистите предложиха кабинета два пъти в годината да посочва с наредба средния лихвен процент по влоговете в банките. Лидерът на партията Волен Сидеров и гуверньорът на БНБ Иван Искров обсъждаха предложението повече от два часа и половина. Депутатите на партията Димитър Стоянов, Павел Шопов и Деница Гаджева изложиха идеите си за държавна регулация на ставките от страна на БНБ. От "Атака" настояха лихвите по депозити и кредити да бъдат обвързани, като максималната ставка за кредитите да не е повече от 1,5 върху лихвата по депозит.
"Като гуверньор на БНБ Иван Искров подходи консервативно към идеята за държавна регулация на лихвите", заяви след края на срещата Сидеров.

„Труд": За последните 9 години заплатите са се утроили

Българинът богатее значително през последните 9 години, показват данни от изследвания на Националния статистически институт (НСИ).
От началото на 2001 г. досега натрупаната инфлация е 68,4 на сто, а доходите от заплата са се увеличили почти тройно. Това важи както за средната работна заплата, така и за минималната. В началото на 2001 г. най-ниското възнаграждение у нас е било 79 лева, към края на мандата на правителството на Иван Костов то достига 85 лева, а в края на годината удря кръгло 100 лв. В момента минималната работна заплата е 240 лева. Спрямо началото на 2001 г. това представлява увеличение от 303,79 %.
Почти същата е тенденцията и с доходите от заплата на средностатистическия българин.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини