ГЕРБ бута Първанов, Бойко – пас. Преглед на националния печат

„Стандарт": ГЕРБ бута Първанов, Бойко - пас

ГЕРБ се захвана да бута президента Георги Първанов. Депутатите от мнозинството официално поискаха импийчмънт на държавния глава.
"Нямам никакво намерение да си хабя енергията и да влизам в битки между институциите", коментира в Бургас премиерът Бойко Борисов. Той даде ясно да се разбере, че в момента за него на дневен ред стоят други много по-важни проблеми за решаване. "Аз ще правя магистрали, ще правя пречиствателни станции, ще строя заводи, мостове на Дунав, метрото, ще решавам проблемите на хората и това всъщност правя в момента. И изобщо не смятам да си хабя енергията за подобни спорове за импийчмънт", отсече Борисов. Той изчерпа въпросите около президента Първанов с уточнението, че не вижда Ангел Марин на мястото на държавния глава. "Вчера имаше изпълнително заседание на комисията, опитах се да повлияя както и първия път, но партията е категорична, че подобно поведение не може да се търпи", допълни премиерът.

„24 Часа": За нас 10% осигуровки, на държавата - 8%

Правителството реши да увеличи здравната вноска от 8 на 10 процента от април само за бизнеса и работещите. Таксите, които държавата превежда към здравното осигуряване за деца, пенсионери, военнослужещи, студенти и държавни служители, обаче ще си останат на сегашното ниво. От здравното министерство обясниха, че това се прави, тъй като няма смисъл в състояние на намаляващи приходи държавният бюджет да бъде товарен с по-големи плащания.
Според официалното съобщение на кабинета държавните трансфери към здравната каса няма да се увеличават. Зам. финансовият министър Владислав Горанов обаче твърди, че за всички наети от държавата вноската ще е също 10%, а 8-те процента се отнасят само за деца и пенсионери.

„Новинар": НАП отмени указанието си за двойното осигуряване

Националната агенция за приходите (НАП) отмени свое указание, натоварващо с двойни осигуровки малките фирми. На практика приходното ведомство отмени предишно свое указание, с което задължаваше собствениците на фирми да плащат осигуровки не само за основната дейност, която извършват, но и в случаите, когато са и управители на фирмата си, дори да нямат договор за управление и определено възнаграждение.
Допълнението гласи, че осигурителни вноски ще се начисляват и дължат само когато е начислено и възнаграждение за съответната дейност. Спорното указание на НАП предизвика острата реакция на бизнеса, като според фирми държавата ги задължава да плащат двойни осигуровки. Управители на дружества и счетоводни фирми бяха готови дори да се допитат и до Върховния административен съд (ВАС). Острата реакция принуди управляващите от ГЕРБ да преосмислят изискването и да го отменят.


„Сега": Депутатите замразиха заплатите си на 2196 лв.

След дълги разправии депутатите решиха да замразят заплатите си на нивото от декември 2009 г. Това означава, че през цялата 2010 г. те ще получават по 2196 лв. плюс добавки за участие в комисия, трудов стаж и т.н. Заедно с парите на парламентаристите се замразяват и тези на президента, членовете на КС, премиера и министрите. Техните възнаграждения се определят на база депутатски заплати. Те пък са функция от средната работна заплата в обществения сектор и се променят на всяко тримесечие в зависимост от данните на НСИ. Възнаграждението на народните представители се равнява на три месечни заплати в този сектор. За това избраниците ни могат да благодарят на НДСВ, които се погрижиха чрез ловка промяна да гарантират високи доходи в парламента още в първите дни на управлението си през 2001 г. Тогава НС върза заплатите на депутатите към тези в обществения сектор, които традиционно са по-високи и растат по-бързо от възнагражденията в частния.

„Сега": "Октопод" може изненадващо да спаси Станишев от обвинение

Оказа се, че от анализа на папките, иззети при операция "Октопод" от офисите на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, зависи дали бившият премиер Сергей Станишев ще получи обвинение за изгубени секретни документи. Това стана ясно вчера от думите на главния прокурор Борис Велчев. Проверявало се дали има връзка между изчезналите от Станишев материали и тези, намерени на басейна "Спартак". Ако се окаже, че липсващите документи са били открити при Петров, нямало как да се търси отговорност на Станишев. Експертиза ще покаже дали архивите, открити в офисите на Петров, са оригинали или копия и дали са истински документи от ДАНС.
Петров бе човекът, който занесе през октомври м.г. на премиера Бойко Борисов справка на ДАНС, за която нямаше данни да е върната по специалния ред от Станишев. По-късно бе обявено, че липсват още секретни материали, за които Станишев се е подписал, че е получил, и липсват от МС.

„Труд": Мургина на съд

Бившата шефка на Националната агенция за приходите Мария Мургина вчера бе предадена на съд. Бившата данъчна № 1 ще отговаря пред закона по обвинение в 4 престъпления. Според разследващи Мургина е оказвала натиск на бивша високопоставена данъчна служителка от Силистра да извършва неправомерни ревизии на фирмите на депутата от ДПС Гюнай Сефер.
Разследването срещу Мургина започна преди близо година, след като тя подаде оставка на 12 февруари 2009 г. Вчера бившата предводителка на бирниците отказа да коментира повдигнатите й обвинения.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини