Как електромобилите на Volvo ще се зареждат по-бързо

По всичко изглежда, че бъдещето на автомобилите се крие в електрификацията им. И поне към момента всички големи производителите са насочили усилията си към тази цел.

Има обаче някои неща, които тревожат доста хора и ги спират от това да се доверят на електрически автомобил. Като например пробега и времето за зареждане.

От Volvo обаче са намерили начин как направят своите бъдещи електромобили още по-привлекателни, намалявайки времето за зареждане на батерията. Шведският автомобилен производител ще си партнира с Breathe Battery Technologies.

В резултат на тяхното партньорство Volvo ще използва иновативен и патентован софтуер в автомобилите си, който ще намали времето за зареждане с 30%. Breathe е старт-ъп компания, която разработва софтуер за управление на батерии с цел да допринесе за по-бързо, по-добро и по-устойчиво електрифициране, казват от компанията.

Обещанията са, че този софтуер ще позволи на електрическите автомобили на Volvo да се зареждат от 10% до 80% с до 30% по-бързо. Като това подобрение няма да повлияят на състоянието на батерията и нейния жизнен цикъл.

От Volvo поясняват, че различните батерии ще доведат до различни времена за зареждане. Като тестовете са показали, че подобрението във времето за зареждане е в диапазон от 15% до 30%. За сравнение ще кажем, че в времето за зареждане от 10% до 80% на Volvo EX30 на станция за бързо зареждане е 30 минути.

Разликата с традиционното поетапно зареждане е, че софтуерът на Breathe използва адаптивно зареждане за динамично управление на батерията в реално време, което води до значително по-кратки времена за зареждане.

Алгоритмите на софтуера управляват процеса на зареждане в съответствие със състоянието на батерията, като избягват риска от литиево покритие, което може да навреди на производителността и живота на батерията. За момента Volvo не са обявили кога софтуерът ще бъде внедрен в техните електрически автомобили.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини