Пътешествие в черната дупка

Черните дупки са едни от най-загадъчните и малко изучени явления във Вселената. Досега много техни тайни остават неразкрити. В същото време, благодарение на съвременните технологии, учени са успели да симулират поведението на този феномен в различни условия. За целта, от немски специалисти е разработен програмен комплекс, който позволява на зрителя да осъществи виртуално пътешествие в черната дупка и да наблюдава какво се случва със звезди и галактики, оказали се на неподходящо място в неподходящо време.

Най-голямото преимущество на тази програма, е възможността за симулация на поведението на черната дупка в най-различни условия. Например, зрителят може да види какво би се случило със съзвездието Орион, ако то попадне под влиянието на гигантска черна дупка. Може също така да се избере точка, от която да се наблюдава поведението на черната дупка, както и „да се гмурнете в нея“.

За създаването на софтуера учените са използвали данни за разположението на 118 000 звезди, получени от спътника Hipparcos на Европейската агенция за космически изследвания (European Space Agency). Системата отчита не само гравитационните показатели, но и демонстрира промяната на светене на звездите, намиращи се в близост до черна дупка.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини