"Венъм", но не на филм, а истински от лабораторията

Учените са създали движеща се магнитна слуз, способна да обгражда по-малки обекти, да се самовъзстановява и да се "деформира много силно", за да преминава през тесни пространства.

Слузта, която се контролира от магнити, е и добър електрически проводник и може да се използва за взаимно свързване на електроди, казват създателите му.

Това, което се надяват да постигнат учените, е слузестият робот един ден да бъде използван за почистване на случайно погълнати предмети от тялото на човек, сочат данните от доклад, публикуван в The Guardian.

Устройството е дело на професор Ли Джан от китайския университет в Хонконг. Слузта може да се движи, контролирана от магнити, като заобикаля, преминава и взима обекти във формата на C или О.

"Крайната цел е да бъде разработен като робот", каза Джан пред The Guardian.

"Все още го смятаме за фундаментално изследване - опитвайки се да разберем материалните му свойства."

Точно когато си помислихте, че не може да стане по-странно, изследователят разкрива, че слузта има доста различно поведение, в зависимост от предназначението ѝ.

"Когато го докоснем много бързо, той се държи като твърдо тяло. Когато го докоснем внимателно и бавно, той се държи като течност", каза Джан.

Как го постига? Състои се от смес от полимер, наречен поливинил алкохол, боракс и частици от неодимов магнит, отговорни за привличането, което води и до движенията на слузта.

"Много прилича на смесване на вода с царевично нишесте у дома", добавя Джан. Изследователят посочва, че би могло да се използва в човешкото тяло (в храносмилателния тракт). Има обаче една опасност и тя е, че магнитните частици в слузта всъщност са токсични.

За да се справят с този проблем, Джан и неговият екип решават да покрият мекия робот със слой силициев диоксид. Те очакват, че това ще създаде защитен слой, който ще възпира токсичните частици от взаимодействие с човешкото тяло.

Въпреки че е страхотно изобретение за гледане, в действителност на този етап то не може да служи за никаква истинска цел в човешкото тяло, докато токсичните му качества не бъдат напълно отстранени, отбелязват от Inteteresting Engineering.

Източник: Lifestyle.bg‎

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини