Експеримент загатва за наличие на тъмна материя

Американски учени оповестиха, че са открили два сигнала, които е възможно да свидетелстват за наличие на частици тъмна материя, съобщи Би Би Си, цитиран от БТА.

Статистическата вероятност да се открие тъмна материя е 23 на сто, сочат резултатите от изследването им.

Подземни експерименти в лаборатория в Минесота за откриване на т.нар. слабо взаимодействащи масивни частици се извършват от 2003 г. Учените наскоро обаче извършиха по-прецизен експеримент. Става въпрос за сложна ситуация, заяви ръководителката на изследването проф. Джоди Кули от Южния методистки университет в Далас.

Може да се каже, че в известен смисъл нямахме късмет - или е налице статистическа флуктуация, или тези две събития свидетелстват за тъмна материя, но не са достатъчни, за да го гарантират.

Не можем да изключим вероятността, че те са сигнали, но и не можем да заключим със сигурност, че става дума за сигнали, допълни тя.

В проекта Криогенно търсене на тъмна материя участват няколко американски университета и института. Свързаният с него експеримент цели да бъдат открити частици тъмна материя.

Учените я описват като гравитационно скеле, което кара нормалната материя да изгради галактиките, които наблюдаваме днес. Смята се, че обикновената материя - газ, звезди, планети и галактики, съставлява по-малко от 5 на сто от Вселената. Останалата част от космоса е невидима - 70 на сто са съставени от тъмна енергия, а останалите 25 на сто - от тъмна материя.

Някои учени са на мнение, че тъмната материя е съставена от субатомни слабо взаимодействащи масивни частици. Смята се, че те имат сходна маса с ядрото, което придава на всеки атом по-голямата част от масата му, но не взаимодействат с друга материя.

Това прави невъзможно частиците да бъдат открити. Затова детекторите в експеримента Криогенно търсене на тъмна материя са проектирани така, че да уловят малкото количество енергия, което слабо взаимодействащи масивни частици оставят след себе си, докато се разпръскват. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс". 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини