”Тойота” изтегля 430 000 хибрида по света

"Тойота" (Toyota) ще изтегли над 430 хиляди хибридни автомобила по света, включително около 300 хиляди бройки от най-новия си модел "Приус", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.


В подаден днес в японското министерство на транспорта официален документ, в който се уточняват подробностите по операцията, компанията съобщава, че ще изтегли в Япония близо 200 хиляди (199 666) бройки от "Приус". Най-продаваният модел в страната за 2009 г. бе пуснат в продажба през май и е най-популярният хибриден модел в света.

"Тойота" ще изтегли в Япония над 223 хиляди (223 068) хибридни автомобила. Освен най-новия "Приус", мярката важи за "Приус Пи Ейч Ви", "САИ" и "Лексус Ейч Ес 250 ейч".

Извън Япония, "Тойота" ще изтегли около 213 хиляди хибридни автомобила, около 150 хиляди от които в Северна Америка. Мярката важи за приблизително 100 хиляди бройки "Приус".

В Европа ще бъдат изтеглени близо 50 000 автомобила от модела "Приус", за да се смени софтуера на антиблокиращата спирачна система, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Подмяната на софтуера при лицензираните дилъри на компанията ще отнеме близо 40 минути. От "Тойота" уточняват, че изтеглянето е само за третото поколение "Приус".

Президентът и главен изпълнителен директор на "Тойота" Акио Тойода съобщи днес, че ще посети САЩ, за да даде обяснения и да се срещне с местните служители на компанията след изтеглянето на милиони коли заради различни технически дефекти, предаде Франс прес.


"Планирам да посетят САЩ", заяви Тойода на пресконференция днес. "Освен да насърча нашите работници, концесионерите ни и нашите партньори за усилията им и напредъка, който постигат, ще дам лично разяснения" пред американците, допълни Тойода.

Срещу "Тойота" в САЩ тече разследване заради изтеглянията на автомобили.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини