Срещата между Си Цзинпин и Джо Байдън - коментари от американския и британския печат

Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Цзипин се споразумяха да възобновят военната комуникация, което да помогне за намаляване на напрежението между двете държави, пише в заглавие в."Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Споразумението има за цел да възстанови ключови военни канали повече от година, след като Пекин ги прекъсна разгневен от посещението на тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван през август 2022 г. Байдън и Си се договориха също така да засилят сътрудничеството в областта на борбата с наркотиците за облекчаване на кризата с фентанила в САЩ. Макар и скромни по мащаб, двете споразумения са рядък знак за сътрудничество между двете най-влиятелни държави в света, които са на различни позиции по отношение на търговията, кибернетичната и морската сигурност, правата на човека и редица други наболели въпроси, посочва американското издание.

Лидерите на САЩ и Китай се договориха също така да подновят преговорите за климата след дългогодишна пауза и да се справят с потока на химически прекурсори от Китай, които се използват за производството фентанил.

И двамата лидери изглеждаха решени да намалят напрежението в отношенията си, тъй като се борят с вътрешни и глобални предизвикателства. След срещата Си нарече американско-китайските връзки най-важните двустранни отношения в света, цитиран от агенция Синхуа, като добави, че двете страни трябва да дадат пример за сътрудничество между световните сили. На свой ред Байдън отбеляза, че двамата със Си се познават от повече от десетилетие, още от времето, когато и двамата са били вицепрезиденти, като заяви, че двамата знаят как да работят заедно.

В отношенията между двамата лидери обаче все още личаха признаци на недоверие. На въпроса дали има доверие на Си, Байдън отговори: "Доверявам се, но проверявам, както гласи една стара поговорка".

Въпреки многобройните спорни моменти и Байдън, и Си имат основание да се опитат да размразят отношенията. Байдън отдавна се опасява, че една грешна стъпка може да доведе до ескалация, която никоя от страните не желае, а американски официални лица подчертават необходимостта двете страни да имат отворена линия за комуникация, за да се предпазят от подобна вероятност, коментира "Вашингтон пост".

Правителството на Байдън определи Китай като най-сериозното дългосрочно стратегическо предизвикателство пред САЩ и даде приоритет на изграждането на отношения с държавите от Индо-тихоокеанския регион, за да създаде защитна стена срещу Пекин. Китай следи внимателно засилените партньорства на САЩ с държави като Япония, Австралия, Индия и Виетнам и се чувства застрашен от тях, твърдят американски служители.

Заредената с високи залози среща на върха между Джо Байдън и Си Цзинпин идва година след предишната им лична среща, пише в заглавие друго американско издание "Политико".

По-рано днес Байдън подчерта високия залог на срещата, която се проведе в заобиколено от маслинова горичка имение в предградие на Сан Франциско, като заяви, че "светът" следи изхода ѝ. Отношенията между Вашингтон и Пекин ще бъдат определящи в продължение на десетилетия, но те силно се влошиха на фона на нарастващата заплаха от военен конфликт между двете най-големи икономики в света, заради което те се намират в най-ниската си точка от половин век насам, отбелязва "Политико".

Но зад повърхността на любезността, демонстрирана на срещата от двамата лидери, прозираха и  дълбоки разногласия по ключови двустранни въпроси. Си поиска от САЩ да "спрат да въоръжават Тайван", съобщи Синхуа. Той също така заяви, че "обединението" на самоуправляващия се остров с Китай е "неизбежно". Байдън заяви, че американската политика по отношение на Тайван не се е променила.

Байдън приветства напредъка след разговорите си със Си Цзинпин, но Тайван все още остава спорна тема между двете страни, пише в заглавие в. "Гардиън".

Според китайското външно министерство резултатите от срещата са противоречиви, а Си е заел твърда позиция по отношение на Тайван.

След повече от четири часа разговори в имението "Филоли" край Сан Франциско срещата не е сближила САЩ и Китай по въпроса за съдбата на Тайван, като Си е заявил на Байдън, че това е "най-големият и потенциално опасен въпрос в отношенията между САЩ и Китай".

Си каза, че е видял доклади и оценки в САЩ, според които Китай планира да предприеме военни действия срещу Тайван до определена година, и изрази раздразнението си от тези доклади, като отбеляза, че няма такива планове и че никой в китайското правителство не е говорил с него за подобно нещо.

САЩ и Китай се споразумяха да си сътрудничат в борбата с наркотрафика и да открият нови пътнически полети между двете страни, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс".

Си Цзинпин каза, че двете страни са се споразумели за създаване на китайско-американска работна група за сътрудничество в борбата с наркотиците.

През последните три години напрежението между САЩ и Китай ескалира по редица въпроси. Вашингтон е все по-обезпокоен от военната активност на Китай около Тайван, за бързото разширяване на ядрения арсенал на Пекин за политиката му към уйгурите в Синдзян.

Китай изрази възражения относно контрола върху износа на САЩ и други мерки, предназначени да ограничат достъпа му до съвременни американски технологии, като например чипове за квантови изчисления и изкуствен интелект, които имат и военно приложение.

Преди срещата американски служители отбелязаха, че макар да се очаква подписването на споразумения, истинската ѝ цел е да се поддържат отворени каналите за комуникация, за да се предотвратят погрешни преценки и да се избегне конфликт.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини