Няма такава класация, няма такива медии, няма такава статия

Коментар на Венци Мицов:

Ако сте гледали някога гениалния филм на Милош Форман "Амадеус", сигурно си спомняте, че Моцарт отиде на крака при император Йозеф II (Йозеф Две, както би казал чичо Митко Пенев) с цел да получи поръчка за опера.

"Имам гениална идея за опера, ваше величество! Действието се развива в един бардак!" - каза Моцарт, а всички придворни възмутено започнаха да дюдюкат.

Тогава Моцарт ги погледна и изрече гениалната фраза - "Добре де, защо всички се държим сякаш серем мрамор?"

Тази груба реплика, която според Питър Шафър и Милош Форман Моцарт е произнесъл пред императора, става причина да бъде написана операта "Отвличане от сарая" (да не се бърка със сараите, където скоро се очаква господин Доган да произнесе поредната си лингвистична енигма, че има такава традиция по Коледа).

Мислех си за това завчера, когато се прибрах от Виена (където завърши турнето на група ЕКС, от която имам честта да съм част), пуснах си телевизора и хванах участието на бившия министър на културата и настоящ шеф на комисията по култура в парламента - господин Вежди Рашидов.

И се замислих много, когато чух фразата "Вие какво искате - дайте едни пари и ние ще правим каквото си искаме. Ми, разбира се, че една медия си има работодател."

Тук господин Рашидов, колкото и да не ми се иска да го призная, е напълно прав.

Всяка медия си има работодател.

БТВ си има собственик, а се очаква нов.

Нова си има собственик - той е относително нов.

Канал 3 си има собственик.

7/8 тв си има собственик.

Някои от тия собственици ги знаем, други ги подозираме, трети си ги фантазираме, но е факт, че който е собственик, той е и работодател.

Оттук нататък се предполага, че който е работодател, може да спуска своята медийна политика и да я свежда за изпълнение от определената медия.

Обаче, като се замисля, уравнението не излиза.

Защото, който и да е собственик на една медия, какъвто и крупен работодател да е, колкото и високи заплати да плаща, то той не би трябвало да се меси в неща като новини, публицистика, да спуска директиви и да налага определени медийни затъмнения, ако иска да има качествена медия, която да се гледа от хората и те да ѝ вярват.

Например - имаме протест. Протестът засяга някои интереси на собственика.

Собственикът налага да не се отразява протестът.

Да, ама хората, които не са кьорави, виждат това и виждат, че телевизията не отразява действителността.

Оттам следва спад в доверието, после в рейтинга, в шера, оттам в рекламните приходи...

Абе, както казваше Моцарт, понеже никой вече не ака мрамор, то тия неща са ясни и видими.

Друго обаче ме притесни повече.

Думите на господин Рашидов биха били почти на място, ако биха били изречени по повод на частните медии у нас.

Частници са, да правят каквото си искат.

Тук обаче не говорим за частна, а за държавна медия, която се нарича БНТ.

И която, поправете ме, ако не бъркам, се заплаща изцяло и напълно от нас, българските данъкоплатци.

Е, пита се в задачата - #КОЙ е собственикът на БНТ.

Правителството, което ще вдигне парите?

Или ние, незначителните данъкоплатци, които в крайна сметка ще финансираме това решение на правителството?

Когато говорим за медии и се сещаме, че мнозина знакови журналисти в последно време рязко загубиха присъствието си на екрана, няма как да не се сетим и за въпроса, който водещата на БНТ зададе на бившия министър на културата. За онова 111 място по свобода на словото.

"Няма такава класация. Дава се грешна информация, защото работят срещу нещо, което не им харесва" - това бе отговорът на ексминистъра.

Ами да.

Няма такава класация.

Няма и толкова сбъркана държава с толкова сбъркана демокрация като KLETA MAJKA BALGARIQ.

Вижте какво се получава на практика.

Аз съм политик. Явявам се на избори.

Избират ме и ставам премиер.

След това аз започвам да разпределям къде и какво да се случва.

А как трябва да е в действителност?

Аз съм политик. Явявам се на избори.

Избират ме и ставам премиер.

След това аз служа на обществения интерес!

Ето това не е наред у нас!

Ето това е сбъркано!

Този, когото сме избрали за нещо, рязко започва да "раздава порциона", но само при "правилно поведение".

За БНТ - може, но само ако БНТ, как беше...не си въобрази, че може "да прави каквото си поиска" (по Рашидов)

За общините - може, но само ако всички кметове, дори тези, които не са от "нашата" партия, ни пристанат.

За културата - може, но само ако е за относително наши хора.

За всичко останало - може да може, но може и да не може.

Зависи.

То това да не ви е баница, та така да я раздаваме...

Знаете ли какво си мисля.

Знаете ли защо нямаме читав закон за меценатството?

Почти съм сигурен, че нямаме такъв, защото законотворците ни следват модела "който плаща, поръчва музиката".

Да де, ама някои неща не се правят по поръчка.

А други - те не бива да се правят по поръчка.

Иначе Моцарт нямаше да е написал "Отвличане от сарая".

И понеже напоследък забелязвам една доста тревожна тенденция - все повече думи в подкрепа на директивата да се финансират разни неща, само ако се върви в определена посока (наскоро Тома Биков беше казал нещо подобно по повод финансирането на българското кино), мога спокойно да цитирам отново Шафър и Форман - дайте да спрем да се държим така сякаш...онова с мрамора и ходенето на тоалетна по голяма нужда.

Уви, ние имаме нужда не от нови недъгави законодателни промени, а от нов Моцарт, който да тегли една майна на императора и да напише не онова, което властта иска, а онова, което е нужно на хората.

Но Моцарт не се избира от парламента с 3 или 5-годишен мандат.

Няма такъв Моцарт.
Няма такава класация.
Няма такива медии.

...няма и такава статия...

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  **
  * * *
  0 0
  10:18, 12 дек 2019
  Какво друго да излезе от устата на мулташкия ******* ?

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
14 юли 2020
Последни новини