Няма такава класация, няма такива медии, няма такава статия

Коментар на Венци Мицов:

Ако сте гледали някога гениалния филм на Милош Форман "Амадеус", сигурно си спомняте, че Моцарт отиде на крака при император Йозеф II (Йозеф Две, както би казал чичо Митко Пенев) с цел да получи поръчка за опера.

"Имам гениална идея за опера, ваше величество! Действието се развива в един бардак!" - каза Моцарт, а всички придворни възмутено започнаха да дюдюкат.

Тогава Моцарт ги погледна и изрече гениалната фраза - "Добре де, защо всички се държим сякаш серем мрамор?"

Тази груба реплика, която според Питър Шафър и Милош Форман Моцарт е произнесъл пред императора, става причина да бъде написана операта "Отвличане от сарая" (да не се бърка със сараите, където скоро се очаква господин Доган да произнесе поредната си лингвистична енигма, че има такава традиция по Коледа).

Мислех си за това завчера, когато се прибрах от Виена (където завърши турнето на група ЕКС, от която имам честта да съм част), пуснах си телевизора и хванах участието на бившия министър на културата и настоящ шеф на комисията по култура в парламента - господин Вежди Рашидов.

И се замислих много, когато чух фразата "Вие какво искате - дайте едни пари и ние ще правим каквото си искаме. Ми, разбира се, че една медия си има работодател."

Тук господин Рашидов, колкото и да не ми се иска да го призная, е напълно прав.

Всяка медия си има работодател.

БТВ си има собственик, а се очаква нов.

Нова си има собственик - той е относително нов.

Канал 3 си има собственик.

7/8 тв си има собственик.

Някои от тия собственици ги знаем, други ги подозираме, трети си ги фантазираме, но е факт, че който е собственик, той е и работодател.

Оттук нататък се предполага, че който е работодател, може да спуска своята медийна политика и да я свежда за изпълнение от определената медия.

Обаче, като се замисля, уравнението не излиза.

Защото, който и да е собственик на една медия, какъвто и крупен работодател да е, колкото и високи заплати да плаща, то той не би трябвало да се меси в неща като новини, публицистика, да спуска директиви и да налага определени медийни затъмнения, ако иска да има качествена медия, която да се гледа от хората и те да ѝ вярват.

Например - имаме протест. Протестът засяга някои интереси на собственика.

Собственикът налага да не се отразява протестът.

Да, ама хората, които не са кьорави, виждат това и виждат, че телевизията не отразява действителността.

Оттам следва спад в доверието, после в рейтинга, в шера, оттам в рекламните приходи...

Абе, както казваше Моцарт, понеже никой вече не ака мрамор, то тия неща са ясни и видими.

Друго обаче ме притесни повече.

Думите на господин Рашидов биха били почти на място, ако биха били изречени по повод на частните медии у нас.

Частници са, да правят каквото си искат.

Тук обаче не говорим за частна, а за държавна медия, която се нарича БНТ.

И която, поправете ме, ако не бъркам, се заплаща изцяло и напълно от нас, българските данъкоплатци.

Е, пита се в задачата - #КОЙ е собственикът на БНТ.

Правителството, което ще вдигне парите?

Или ние, незначителните данъкоплатци, които в крайна сметка ще финансираме това решение на правителството?

Когато говорим за медии и се сещаме, че мнозина знакови журналисти в последно време рязко загубиха присъствието си на екрана, няма как да не се сетим и за въпроса, който водещата на БНТ зададе на бившия министър на културата. За онова 111 място по свобода на словото.

"Няма такава класация. Дава се грешна информация, защото работят срещу нещо, което не им харесва" - това бе отговорът на ексминистъра.

Ами да.

Няма такава класация.

Няма и толкова сбъркана държава с толкова сбъркана демокрация като KLETA MAJKA BALGARIQ.

Вижте какво се получава на практика.

Аз съм политик. Явявам се на избори.

Избират ме и ставам премиер.

След това аз започвам да разпределям къде и какво да се случва.

А как трябва да е в действителност?

Аз съм политик. Явявам се на избори.

Избират ме и ставам премиер.

След това аз служа на обществения интерес!

Ето това не е наред у нас!

Ето това е сбъркано!

Този, когото сме избрали за нещо, рязко започва да "раздава порциона", но само при "правилно поведение".

За БНТ - може, но само ако БНТ, как беше...не си въобрази, че може "да прави каквото си поиска" (по Рашидов)

За общините - може, но само ако всички кметове, дори тези, които не са от "нашата" партия, ни пристанат.

За културата - може, но само ако е за относително наши хора.

За всичко останало - може да може, но може и да не може.

Зависи.

То това да не ви е баница, та така да я раздаваме...

Знаете ли какво си мисля.

Знаете ли защо нямаме читав закон за меценатството?

Почти съм сигурен, че нямаме такъв, защото законотворците ни следват модела "който плаща, поръчва музиката".

Да де, ама някои неща не се правят по поръчка.

А други - те не бива да се правят по поръчка.

Иначе Моцарт нямаше да е написал "Отвличане от сарая".

И понеже напоследък забелязвам една доста тревожна тенденция - все повече думи в подкрепа на директивата да се финансират разни неща, само ако се върви в определена посока (наскоро Тома Биков беше казал нещо подобно по повод финансирането на българското кино), мога спокойно да цитирам отново Шафър и Форман - дайте да спрем да се държим така сякаш...онова с мрамора и ходенето на тоалетна по голяма нужда.

Уви, ние имаме нужда не от нови недъгави законодателни промени, а от нов Моцарт, който да тегли една майна на императора и да напише не онова, което властта иска, а онова, което е нужно на хората.

Но Моцарт не се избира от парламента с 3 или 5-годишен мандат.

Няма такъв Моцарт.
Няма такава класация.
Няма такива медии.

...няма и такава статия...

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  **
  * * *
  0 0
  10:18, 12 дек 2019
  Какво друго да излезе от устата на мулташкия ******* ?

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини