Нургюл Салимова загуби финала на Световната купа от Александра Горячкина

Талантливата българска шахматистка Нургюл Салимова не успя да се пребори за Световната купа в Баку, Азербайджан.

20-годишното момиче от Крепча изненадващо достигна до финала на надпреварата, като за съжаление загуби от световната №3 Александра Горячкина от Русия след общо три ремита и загуба в четвъртата партия, която бе в тайбрек формат.

В дългите партии двете направиха по едно реми, а днес Салимова изпусна златна възможност да спечели първия тайбрек дуел с белите фигури. В ответния с черните бе победена от рускинята, въпреки че показа фантастична защита. Грешка в края обаче даде неизбежно предимство за Горячкина.

Въпреки загубения финал успехът за Салимова е огромен. Тя печели 35 хиляди долара и се класира за турнира на претендентите, който ще се проведе през следващата година.

В него осем шахматистки ще играят за възможността да си спечелят място на мача за световната титла срещу актуалната шампионка Дзю Уъндзюн от Китай

Салимова ще е разочарована след поражението, тъй като още вчера можеше да стане победителка, но изпусна удобна възможност с белите фигури. Днес се случи същото в първата тайбрек партия от 25 минути, като Горячкина в края измъкна реми. Тези две изпуснати възможности разстроиха играта на българката във втората тайбрек партия и Горячкина спечели. Рускинята е с много по-висок ранкинг и бе сериозен фаворит в мача, но Салимова показа, че може и ще бъде сред най-големите в света. Съвсем скоро тя ще достигне титлата гросмайстор.

Това е първа Световна купа за 24-годишната рускиня, след като преди две години тя загуби финала от сънародничката си Александра Костенюк. В последствие през 2022-а двете се срещнаха в турнира на претендентките и Горячкина взе реванш, но загуби на полуфинал от китайка Тан Джунъи.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини