Реми и в третата партия между шахматната ни сензация Нургюл Салимова и Александра Горячкина

Шахматната ни сензация Нургюл Салимова завърши с реми първиян тайбрек за Световната купа срещу рускинята Александра Горячкина в Баку.

Двете завършиха ремита в първите две партии класически шах вчера, като втората беше особено драматична.

Днес между двете предстоят две партии с по 30 минути контролно време, при ново равенство ще се изиграят нови две партии, но с по 10 минути време.

Ако отново няма победител ще има още две партии с по 5 минути. За финал ще има партия/и, но вече с 3 минути контролно време.

Която шахматистка първа спечели, ще бъде обявена за победител, като това може да се случи още след първата партия.

24-годишната рускиня е номер 2 в стартовия списък и игра във финала на първото издание на Световната купа за жени през 2021 година, когато отстъпи на сънародничката си Александра Костенюк.

С класирането си за финала Салимова, която е бивша световна шампионка за момичета до 12 години, си осигури минимум 35 000 долара от наградния фонд на турнира.

Ако спечели Световната купа, тя ще прибере още 15 000 долара.

Тайбрек финал на Световната купа: Нургюл срещу Горячкина

Българката започна с белите фигури. Първият ход на българката бе пешка на d4. Още в самото начало тя извади двата си коня и единия офицер, като противничката й направи идентични ходове.

Първата размяна бяха пешки на d4, като рускинята атакува. За отваряне на срещата беше приложена Лондонската система.

Офицер бе развит до d5, а конете бяха разположени напред.

Първата по-сериозна размяна на фигури дойде в полето на рускинята - c6. Там Нургюл жертва офицера си за противников кон. След първите ходове българката не бе местила дамата си, докато рускинята активно играе с нея.

В 12 ход на партията се стигна и до рокада на Салимова.

С 13 тия ход Горячкина премести коня си на d5 и заплаши офицера на бълкарката, като последва отстъпване на офицера. Нургюл направи ход на b3, който хвърли рускинята в размисъл. Тя предвиди развитие, в което можеше да се окаже в шах. Тя го предотврати няколко хода по-рано и премести топа си.

След топ на 1с рускинята се забави значително със своя отговор, който дойде с пешка на 5с. Това значително съкрати времето в своя полза, което имаше.

Българката не подсигури пешката си на 4d, като предпочете кон на 5а, с което принуди съперничката си да премести дамата си от 7b.

Ключов бе 19-тия ход, при който Салимова прие размяна на топове, осъществил се на с5. След този ход разликата във времето на двете беше 4 минути в полза на рускинята.

Салимова отговори с пешка на b4, подсигурена от офицер на 2d.

След 20-тия ход Салимова напредна с кон и пешка напред. Рускинята отговори с рокада в ход номер 22. При оставащи 5 минути за Нургюл , тя премести дама на f3.

Нургюл заплаши офицера на рускинята. Но тя предпочете за жертва коня си, за да вземе офицера на българката.  Последва още една размяна - Нургюл жертва коня си за офицер на рускинята на f5.

Нургюл изкара дамата си на d5.

След 30-тите ходове българката беше с цар, дама, кон и пет пешки. Тя има 2 минути.

Рускинята - с цар, дама, топ, офицер и четири пешки. Тя има 7 минути.

Времето на българката бе почти свършило, когаро двете претендентки се съгласиха на победа.

Източник: frognews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини