България победи Полша и е само на крачка от исторически успех за женския шахмат!

Националният отбор на България по шахмат за жени постигна пета поредна победа на европейското отборно първенство в Будва и с 14 мач-точки се доближи максимално до спечелването на първа титла в историята, съобщи "Топ спорт"

В предпоследния осми кръг на шампионата българските шахматистки спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу Полша.

Успехът гарантира медал на българките, но те ще трябва да играят на същото ниво и в понеделник, за да грабнат трофея. Съперникът на България в утрешния девети кръг ще стане ясен по-късно днес, но с голяма вероятност това ще бъде номер 1 в схемата Грузия.

Както и при вчерашната победа над Франция, България отново успя да поведе с 2:0 след победи над играещите с белите фигури Нургюл Салимова и Белослава Кръстева.

На втора дъска Салимова спечели за 39 хода срещу Оливия Киолбаса. Пътят към четвъртата поредна победа на българката в турнира бе постлан още в дебюта, в който тя успя да изненада съперничката си. Салимова имаше много по-добра позиция още на 18-ия ход и до края не отстъпи инициативата нито за момент.

На четвърта дъска Кръстева успя да матира Алиция Сливицка на 42-рия ход. И двете шахматистки направиха някои грешки след излизането от дебюта, но тези на Сливицка бяха много по-груби и в крайна сметка бяха наказани от Кръстева.

Така България трябваше да се пребори само за още половин точка в партиите между Моника Соцко и Антоанета Стефанова на първа маса и Йоланта Завадска и Гергана Пейчева на трета.

Соцко и Завадска, които бяха част от отбора на Полша, спечелил европейската титла през 2005 година, обаче дадоха максимален отпор. Дори и той обаче не стигна, за да бъде спрян българският тим, който в крайна сметка стигна до победата в мача.

Тя бе подпечатана от Стефанова, която в малко по-изгодна позиция реши да форсира трикратно повторение, което да донесе нужното реми.

В последната завършила партия Пейчева се бори до самия край, но в топовен ендшпил отстъпи пред Завадска, което обаче вече бе без значение.

Източник: topsport.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини