Поредно трудно лято за пътуващите със самолет

Липсата на достатъчно летищен персонал и сривове в компютърните системи на много аерогари, на фона на рязкото увеличение на пътуващите със самолет след утихването на коронавирусната пандемия, бяха сред основните причини за хаоса на редица големи летища в Западна Европа и САЩ миналото лято. 

Тогава бяха отменени или забавени редица полети, като на някои аерогари се образуваха огромни опашки от изнервени пътници и ситуацията прерастваше в хаос. 

От началото на лятото тази година отново сме свидетели на случаи на отменени или забавени с часове полети на нискотарифни авиокомпании в Европа, сред чийто пътници са и стотици българи. Дали това е знак за по-сериозни проблеми при авиотрафика и през това лято, само времето ще покаже. 

Каква е ситуацията през това лято? 

Бумът на летните пътнически полети, ограниченията във въздушното пространство поради руската военна агресия в Украйна и стачките на служителите на летища и на авиокомпании създават перфектната буря за въздушния транспорт в Европа, посочва Евронюз.

Европейската организация за безопасност на въздухоплаването "Евроконтрол", която управлява голяма част от въздушното пространство над Европа, обяви в началото на юли, че това лято ще бъде "предизвикателен" период за авиоиндустрията. На Стария континент през лятото се осъществяват приблизително по около 33 000 полета дневно, а в петък, който е най-популярният ден за пътуване през седмицата, броят им може да надхвърли 34 000. 

С нарастването на авиотрафика през лятото и на фона на заявената готовност за нови трудови протести се увеличава и опасността пътуващите със самолет отново да бъдат изправени пред хаос на летищата, съчетан с отменени и отложени полети. 

През последните седмици в тежка ситуация са хиляди туристи в обхванатите от пожари райони на Гърция, най-вече на островите Родос, Корфу и Евбея. Хората очакват авиокомпании да организират извънредни полети, с които те да напуснат районите, в които положението е бедствено. Някои авиопревозвачи отмениха редовните си полети до и от засегнатите от пожарите места в Гърция, други обаче изпращат празни самолети, с които евакуират бедстващите туристи. 

Ситуацията на редица аерогари в САЩ в началото на юли тази година, когато милиони американци пътуваха със самолет по време на почивните дни около националния празник на страната (4 юли), е знак за проблемите, пред които може да бъдат изправени и пътниците в Европа през това лято. 

Летища в цялата страна се превърнаха в сцени на хаос, след като хиляди пътници бяха засегнати от неуредици с полетите им, отбелязва изданието "Индипендънт". 

Само на 5 юли почти 9000 полета са били отложени или отменени в САЩ, по данни на сайта за полетно проследяване "Флайт ауеър" (FlightAware.com).

Стачки заплашват авиотрафика в Западна Европа

От началото на 2023 г. стачки на авиодиспечерите във Франция предизвикват закъснения и ограничения на полетите в цялата страна. Те протестират срещу пенсионната реформа в страната, която трябва да влезе в сила от септември, поради което е възможно служителите за контрол на въздушния трафик да продължат да стачкуват.

Това води до нарушения на авиотрафика в голяма част от Западна Европа, тъй като работата на френските авиодиспечери се отразява и на полетите над други страни. 

Поради това най-голямата европейска авиокомпания - "Райънеър", се очаква да изпрати до Европейската комисия петиция, подписана от най-малко 1 милион души. В нея се настоява европейските лидери да предприемат повече действия за регулиране на ситуацията.

От началото на годината периодично стачкуват заетите в различни икономически сектори в Западна и Централна Европа, включително и в авиотранспорта.

През този и следващия месец пътуващите със самолет до и от Великобритания също ще се сблъскват с редица проблеми, тъй като се очакват забавяния и дори отмяна на полети поради стачки на наземния летищен персонал и на служителите по сигурността на лондонските летища "Хийтроу" и "Гетуик".

Международната асоциация за въздушен транспорт - ИАТА (IATA), в която членуват около 300 авиокомпании, превозващи над 80 на сто от пътниците в световен мащаб, обяви неотдавна, че липсата на достатъчно служители по контрол на въздушното движение е предизвикала "неприемливи забавяния на полетите и проблеми за пътуващите".

Поради това се е стигнало до намаляване на броя на пътническите полети в някои райони на САЩ и до поскъпване на самолетните билети. 

"По-рано тази година авиокомпании съкратиха с до 10 на сто полетните си разписания от и до летища в района на Ню Йорк. Тава стана по искане Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ, която призна, че с наличните авиодиспечери не може да гарантира управлението на повече полети", заяви генералният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт Уили Уолш, цитиран от ДПА.

Призив към Европейската комисия

Водещи европейски авиокомпании призовават Европейската комисия да предприеме повече действия за ограничаване на негативния ефект, който стачките в авиационния сектор оказват върху пътуванията през летните месеци. Това се казва в изявление на асоциацията "Авиолинии за Европа" (A4E), цитирана от Ройтерс. 

"Милиони европейци имат желание да пътуват през това лято, но стачките могат да осуетят техните планове", заяви Лоран Донсел, изпълняващ длъжността управляващ директор на "Авиолинии за Европа".

В асоциацията членуват водещи европейски авиокомпании, сред които са френско-нидерландската авиационна група "Ер Франс-Ка Ел Ем" (Air France-KLM), германският гигант "Луфтханза" (Lufthansa) и "Райънеър".

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини