Странният ни мозък - някои извънредно интересни факти

Мозъкът е удивителна машинка. Може да ни помогне да покорим всеки връзка, да сбъднем най-съкровените си мечти и постигнем и най-високата цел. И все пак, ако искаме да постигнем, всичко това трябва да знаем как работи. 

Ето някои странни, но и извънредно интересни факти за сивото вещество:

За мозъка ни няма разлика между реалност и въображение

Мозъкът реагира на всяка мисъл и не различава фактите от фантазиите. Ето защо хората, които гледат на света през розови очила, се чувстват по-щастливи, и ето защо организмът приема плацебото като истинско лекарство. 

Мозъкът е изключително мощен

Човешкият мозък е отговорен за поддържането на тялото през целия ден. Той не само помага на хората да мислят и научават нови неща, но също така контролира движение и реч. Мозъкът е част от централната нервна система и получава тонове информация.

Стресът може да промени мозъка

Стресът не е само неприятен, но може да повлияе на развитието на мозъка, да убие неврони, да разруши невронни връзки и да попречи на създаването на нови. Избягването на стреса и научаването на нови техники за справяне с него, е важно както за настроението, така и за функционирането на мозъка.

Мозъкът не е чувствителен към болка

Мозъкът ни реагира на болка, но самият той не я чувства, защото няма необходимите рецептори. Това обаче не се отнася за множеството кръвоносни съдове, тъкани и нерви, които го обграждат. 

Мозъкът непрекъснато се препрограмира

Всеки от милиардите неврони е свързан с хиляди други. По този начин те си взаимодействат, за да извършват функциите си успешно. Непрекъснато се създават нови връзки, променят се и се премахват в отговор на нашите действия. Ако две области в мозъка се активират едновременно, невроните в тях формират повече връзки помежду си. По този начин асоциациите между тях стават по-лесни и бързи в бъдеще. Другият вариант е да се сформират отделни мрежи, но ще отнеме по-дълго време да се активират едновременно. Колкото повече се упражняваме в нещо, толково по-лесно ще бъде за мозъка ни да го прави. Изисква се практика, практика и още практика!

Мозъкът е алчен

Мозъкът може да представлява само около 3 процента от телесното тегло, но получава около 30 процента от кръвта, изпомпвана от сърцето. Това показва колко внимание и подкрепа изисква, в сравнение с другите привидно важни области на тялото.

Мозъците на възрастни все още произвеждат нови неврони

Когато остаряваме, умират и мозъчни клетки. Но междувременно мозъкът все още произвежда нови. Този ​​процес е известен като неврогенеза. Смята се, че тези неврони са важни за ученето, паметта и реагирането на стреса.

Умствената работа не изморява мозъка

Чувството за умствена умора е резултат от нашите емоции. Съставът на кръвта, протичаща през мозъка по време на активна работа остава непроменен. За разлика от кръвта във вените на човек, който е работил физическа работа, се променя значително. 

Мозъкът разхищава енергия

Мозъкът съдържа кръвоносни съдове с обща дължина над 600 километра и използва около 20% от общата енергия на тялото и приетия кислород. Взаимодействието между електроните генерира около 25 вата електричество – достатъчно, за да захрани малка електрическа крушка.

Обикновено мозъкът работи автоматично

Повече от половината от днешните ни мисли са от вчера. Ето защо е толкова трудно песимистите да променят погледа си към света. Те буквално трябва да „прочистят“ мозъка си и да го накарат да реагира на положителни стимули по-често. 

Можете да „видите“ през ушите си

Невропластичността, или способността на мозъка да се реорганизира и променя през целия живот на човека, е наистина забележително нещо. В едно проучване от 2011 г. изследователите от Университета в Монреал сравняват мозъчната активност на лица, които са родени слепи и тези, които имат нормално зрение.

Те откриват, че частта от мозъка, която обикновено е свързана към нашите очи, може да се пренасочи, за да обработва звукова информация вместо визуално възприятие.

Мозъкът мрази диетите

На пръв поглед мозъкът сякаш съдържа доста излишно пространство – около 60% мазнини или 73% вода. Всъщност това е изключително важно за използването на цялата енергия. Дехидратация от само 2% пречи на вниманието и паметта и мозъчните клетки, които имат нужда от енергия, започват да изяждат други мозъчни клетки. По тази причина имаме нужда от храна и почивка, за да може мозъкът ни да използва пълния си потенциал. Хранете се здравословно и пийте достатъчно вода.

Зрителните зони на мозъка са отзад

Тези факти за мозъка може да звучат неинтуитивно, като се има предвид, че очите ви са в предната част на главата ви, но частта от мозъка ви, отговорна за зрението - тилната част, се намира отзад.

По същия начин лявата страна на мозъка контролира зрението от дясната ви страна и обратното. Същото важи и за това как мозъкът ни обработва звуци - от противоположните страни на главата.

Мозъкът има нужда от тренировки, точно както мускулите

Ученето, упражненията на чист въздух, здравословното хранене, здравия сън, пътуването на нови места, новите дейности, записките в дневник, танците и дори играта на Тетрис – всичко това е полезно за мозъка ви. 

Понякога е жизнено важно да „изключим“

За да потънем в хиляди отрицателни мисли, понякога имаме нужда да „изключим“ и да се махнем от всички грижи, за да дадем почивка на именната си система. Не забравяйте активната почивка – тя е най-полезната релаксация за мозъка.

Капацитетът за съхранение на мозъка е практически неограничен

Няма такова нещо като да знаете твърде много - или да научите толкова много, че да не можете да съхранявате повече информация (макар че със сигурност може да се почувства така, след като сте били на дълго заседание). Вашият мозък няма капацитет, като съхранението на данни във вашия компютър или смартфон.

Мозъкът може да контролира времето

Нашето възприятие за времето е резултат от възприемането на множество сигнали и организирането им по начин, чрез който могат да бъдат обработени. Колкото повече сигнали възприемаме – особено ако са непознати – толкова по-дълго ни отнема да ги организираме. Затова моментите, когато изпитваме нещо ново или интензивно, ни се струват по-дълги от обикновено. Можем да накараме времето да върви по-бавно, ако се поставяме в непознати и интересни ситуации – почти като да живеем по-дълго, само като правим нови неща.

Мозъкът спира да расте, но никога не спира да се променя

Вярно е, че мозъкът спира да расте на обем и маса в даден момент, обикновено около 18-годишна възраст. Въпреки това, физическата му структура – плътността и относителния размер на различните области – продължава да се променя през целия ни живот. По тази причина ставаме добри в дейности за възрастни – като паркирането на стръмна улица, и забравяме как да въртим обръч.

Мозъкът е предимно мазнини

Да - това е най-мазният орган в тялото, състоящ се от минимум 60 процента мазнини. Ето защо диетата, богата на здравословни мазнини, като омега-3 и омега-6, е жизненоважна за здравето на мозъка и цялото тяло.

Мозъчните клетки могат да оцелеят само с кислород и глюкоза

Тези две хранителни вещества са изключително важни за функционирането и оцеляването на човешкия мозък. Отнема на мозъка от три до пет минути да претърпи необратими щети, когато е лишен от кислород или глюкоза. Ето защо повечето смъртни случаи никога не са мигновени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини