Динго нападна момиченце и го държа под вода в Австралия

6-годишно момиченце е било нападното, докато плувало в плитка лагуна в Австралия. Динго го е държало под водата и многократно го нахапало по главата.

Дивото куче нападнало момиченцето на К'гари, известен още като остров Фрейзър, на 3 април. Детето е в стабилно състояние, с три прободни рани около ухото. Рейнджъри от Службата за паркове и диви животни в Куинсланд (QPWS) смятат, че това динго е немаркиран мъжки.

"Смята се, че младата туристка е плувала в плитка вода от източната страна на острова, когато дингото се е опитало да я сграбчи", казаха спасителите на LifeFlight . "Животното многократно я е задържало под водата за няколко секунди, преди близките членове на семейството да успеят да свалят дингото от нея."

Властите съобщиха за второ нападение на динго срещу малко дете в петък (14 април) в Национален парк Кариджини, в Западна Австралия, на 1500 километра северно от Пърт. Момчето е получило тежки наранявания, но без опасност за живота, преди майка му да успее да отблъсне животното.

Динго (Canis dingo) са потомци на кръзтоска на кучета и вълци. Те са най-големите месоядни бозайници в Австралия и обикновено ловуват зайци, кенгура, валаби и вомбати, но не и хора.

"Обикновено динго си гледат тяхния живот и се пазят от хората", казват на своя уебсайт представители на QPWS, които разследват нараняването. "От време на време динго може да се приближи и някои срещи да се превърнат в трагедия".

Остров Фрейзър е дом на около 200 диви динго, според QPWS. Те живеят в глутници от до 12 животни, които патрулират определени територии, но любопитството им от време на време ги привлича към туристически места, където близките срещи могат да станат неприятни.

QPWS призовава посетителите да разчистват остатъците от храна и никога да не хранят динго, тъй като те могат да свикнат и да станат смели в присъствието на хора. Изследване предполага, че наличието на човешка храна може да намали агресията на динго един към друг и да доведе до по-голям брой животни, търсещи храна заедно.

Ако имат редовен достъп до човешки остатъци, динго може да започнат да асоциират хората с храна и да се опитат да откраднат предмети, които възприемат като храна. Проучване на атаките на динго на остров Фрейзър между 2001 г. и 2015 г. установи, че повече от половината от инцидентите включват "преследване", при което човек върви или тича след диво куче, за да си върне откраднато притежание. Това може да предизвика отбранителен отговор от динго и е довело до агресивни групови атаки, според експерти, които пишат в The Conversation.

Макар и необичайни, атаките на динго срещу деца често са свързани с храна - ако бебето е оставено да седи на килим за пикник и динго се опитват да отмъкнат малко храна, например, или поради защитни взаимодействия, предизвикани от малки деца, които играят или тичат наоколо, според QPWS. Общо от 2018 г. насам е имало 33 случая на динго, които хапят хора, според Министерството на околната среда и науката на Куинсланд.

През декември 2022 г. динго ухапа многократно 5-годишно момче по главата, ръката и задните части в отдалечен къмпинг район на остров Фрейзър. Последното фатално нападение на острова беше през 2001 г., когато две динго разкъсаха до смърт 9-годишно момче, след като той и брат му се натъкнаха на кучетата и се опитаха да избягат.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини