И ГЕРБ иска МВР да ни следи в интернет. Преглед на националния печат

„24 часа": Пирин върна Рени и Жоро след 27 часа ужас
"Моля, благодарете на всички, които спасиха децата ни!" Това помолиха две майки - Донка Минчева - на 27-годишния Георги Петлешков, и Сия Попова - на фоторепортерката ни Ренета Попова. Момчето и момичето преживяха 27 кошмарни часа под Кончето на Пирин.
Двамата запалени планинари тръгнали в сряда за преход към прочутата седловина, която е едно от най-страшните места в планината. В най-стръмния и заледен участък Рени се подхлъзва и лети 300-400 метра към пропаст.
"24 часа" благодари на всички спасители, които върнаха Рени и Жоро.

„Труд": И ГЕРБ иска МВР да ни следи в интернет
И правителството на ГЕРБ иска да пусне МВР да ни следи в интернет и да има постоянен достъп до телефонните ни разпечатки. Това става ясно от внесените вчера в парламента поправки в Закона за електронните съобщения. От МВР отдавна натискат за този достъп, защото трудно работели по "горещи следи" и ограниченият достъп до данни им пречел да разкриват отвличания, убийства и т. н.
И правителството на ГЕРБ ще се пробва да осигури на МВР пълен и постоянен достъп до данните на мобилните оператори, интернет трафика и комуникациите в мрежата на всички граждани.
Вчера от името на Министерския съвет в парламента се появиха нови поправки в Закона за електронните съобщения. В предния мандат мераците на МВР бяха попарени и от ВАС, и от НДСВ.

„Труд": С Рени копахме гроб, за да се погребем сами
"Бях започнал гроб да копая. Бяхме се примирили с Рени, че няма да оцелеем в планината. Че няма да дойде спасение отникъде, и реших, че е по-добре си кажем молитвата. Да легнем в снега и да заспим завинаги. Едва тогава чух глас. Помислих, че е загубен турист, но след няколко минути видях, представете си кого - моя шеф Тинко Младенов, с още трима планински спасители от Благоевград. Това е най-щастливият момент в живота ми."
Това разказа, треперейки, Георги Петлешков (22), който се загуби в Пирин заедно с приятелката си Ренета Попова (22), фоторепортер във в. "24 часа". Двамата оцеляха по чудо в планината след 40 часа сред виелици, студ и сняг. Ето как продължи изповедта на младежа: "С Рени предприехме преход още в неделя, като крайната цел трябваше да бъде Кончето. Времето беше много хубаво и смятах, че сме добре екипирани. Заради това и предпочетохме да не спим на хижа "Яворов", а на един заслон по-нагоре, за да изживеем максимално удоволствието да бъдеш в планината.

„Стандарт": Темида си подари 24 млн. за Коледа
Дядо Коледа вече развърза чувала за родните магистрати. Висшият съдебен съвет реши вчера да отпусне 24 милиона лева за премии. Те ще бъдат раздадени на съдии и прокурори според заслугите. Най-големите отличници ще вземат по 4 заплати накуп. Сред тях ще има и телефонни приятели на скандалния лобист Красьо Черничкия. Без коледни добавки ще бъдат само магистрати с дисциплинарни наказания. Хората на Красьо обаче не са сред тях.
Всеки шеф на съдилище или прокуратура ще прецени на кого и по колко пари да даде. "Няма как да контролираме дали премиите ще се раздават на шуробаджанашки принцип", признаха от ВСС. Милионите за Коледа са излишъкът, който се е натрупал заради незаети щатни бройки, болнични и други, обясни председателят на бюджетната комисия на съвета Иван Колев.

„Стандарт": Палати на промоция
Палати на промоция за Коледа вече радват българите. До 30% могат да смъкнат цената купувачите на луксозни имоти до края на годината. Това е и причината за раздвижването на пазара, което се забелязва през последните три месеца, обяви изпълнителният директор на "Юник Истейтс" Весела Илиева. В края на годината са се увеличили запитванията за подходящи уникални недвижимости. Освен атрактивната възможност да намалите цената на офертата до една трета пазарът традиционно се активизира преди Коледа и Нова година, обясни дамата. Най-търсени сред луксозните имоти са къщи с двор от поне 5 декара. На първо място сред желанията на клиентите е баровският столичен квартал Бояна.

„Монитор": Наказват пияни шофьори по телефонен донос
Шофьорите, които употребяват алкохол и след това се качват зад волана, ще бъдат наказвани и по показания на свидетели. Това е едно от предложенията, които експертите от КАТ обмислят да включат в нов законопроект, който се очаква да бъде приет до началото на другата година. Ако той бъде одобрен, това означава, че когато някой види шофьор, който пие и след това се качва в колата си, може да сигнализира в полицията и да предупреди за него. Когато срещу водача има подобен донос, той ще бъде спиран от първия пътен патрул и проверяван за алкохол.

„Монитор": Местят Мануела Горсова в София
Мануела Горсова, която е в кома след катастрофа, причинена от фигуриста Максим Стависки, ще бъде преместена в София следващата година. Това съобщи вчера баща й Красимир Горсов. Момичето се лекува няколко години, след като световният шампион по фигурно пързаляне предизвика катастрофа след употреба на алкохол. Той посочи, че състоянието на дъщеря му се подобрява, но това е бавен процес и не може да има рязка промяна. Въпреки това комуникацията с нея става все по-добра.

„Монитор": Мургави мулета изнасят бентлита
Роми и инвалиди участват в схеми за кражба на лизингови лимузини и камиони. Неграмотни цигани и хора с увреждания все по-често стават собственици на кухи фирми, които пазаруват коли за милиони на изплащане. Още на втория месец след сключването на договора за лизинг фирмите спират да си внасят вноските за возилата. Докато бъде открит собственикът на компанията, лимузините вече са изнесени за Арабския свят. Една от най-силните групи за кражби на лизингови коли е пернишка, съобщиха пред "Монитор" отлично информирани източници.

„Дума": Бюджет 2010 на НЗОК - бомба със закъснител
Парите от приходи и трансфери в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина ще са 2,519 млрд. лева, а разходите 1,689 млрд., с "излишък" от около 830 млн. лева. Управляващите си оставиха "вратичка" през юли, "ако има пари", да коригират бюджета на здравната каса.
Депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов нарече приетия закон "бюджет на нереализираните обещания" и предупреди, че с него идната година здравеопазването ще стане по-скъпо и по-недостъпно. Според депутата от ДПС д-р Хасан Адемов парите трябва да се използват в рамките на годината за здраве.
Българският лекарски съюз се оттегля от преговорите по Националния рамков договор за 2010 г., прекратява участието на свои експерти в комисии, работни групи и екипи към здравното министерство, съобщи пред ДУМА председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

„Сега": Микробуси "ще спасяват" болните в малките общини
Здравното министерство се кани да реши по авангарден начин задаващите се проблеми с достъпа на хората от малки населени места до медицинска помощ. "Големите клиники ще събират с микробус пациенти от районите с преструктурирани общински болници", обяви в парламента здравният министър Божидар Нанев.
Заради промените, които управляващите ще наложат при работата на здравната каса, догодина се очаква поне 60-70 малки болници да престанат да работят като такива. Затова се търси начин пациентите им да се пренасочат към други лечебници в по-големи градове. Нанев обясни, че системата ще е като при извозването на учениците, която сега прилага просветното министерство. "При всички случаи това ще излезе по-евтино, отколкото да се поддържат структури по места", обясни министър Нанев малко преди НС да одобри бюджета на здравната каса за догодина. Той уточни, че микробусите ще прибират болните два пъти седмично. Това няма да важи за спешните случаи, които ще се обслужват по обичайния начин - с линейки.

„Дневник": Борисов може да се разплати с фирмите чрез банките
Правителството обмисля възможността да покрие просрочени държавни задължения към бизнеса, като ги прехвърли към банките. Това заявиха независимо един от друг два високопоставени източника от кабинета "Борисов". По различни изчисления става дума за общи забавени  плащания между 1 и 1.5 млрд. лева, повечето от които са по обществени поръчки. Каква част от тях ще бъде изплатена и през какъв механизъм засега не е ясно, но целта на правителството е фирмите да получат свежи средства и да подобрят ликвидността си.
Възможен вариант е банките да покрият задълженията и те да се преоформят като кредити на държавата. Ползата за банките е, че така ще увеличат баланса си с по-сигурен актив. Проверката на информацията от "Дневник" обаче показа, че прилагането на идеята може да се окаже трудно в подобен вариант. По-вероятно е тя да се модифицира, като държавата гарантира пред банките задължения на частни компании, които имат да получават пари - това е вариант, който вече беше тиражиран в публичното пространство. Трета възможност е емитирането на държавни ценни книжа, които да се изкупят от банките или други инвеститори, а с парите правителството да погаси задълженията си към фирмите

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини