Изгониха от парламента Яне Янев

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отстрани от пленарна зала народния представител Яне Янев.

Цецка Цачева посочи, че съгласно чл. 133 от правилника на Народното събрание, има право да отстрани народния представител, който оскърбява институциите за едно и не повече от три пленарни заседания, предаде агенция Фокус.

"Считам, че във вашето изказване се съдържаха оскърбителни квалификации и за Народното събрание, в частност за една политическа сила", посочи Цачева. Тя каза, че в изказването си Янев е направил недопустими оценки от парламентарната трибуна към държавния глава и цитира думите му в декларацията "няма необходимите морални достойнства".

"Вие във вашата декларация оскърбихте 41-то НС и ви отстранявам от пленарната зала за едно заседание", заяви Цецка Цачева.

РЗС изразява своя категоричен протест срещу отказа да се ограничи с 1 млн. лв. държавния орган, който се бори срещу незаконно забогателите от престъпления и корупция за сметка на Президентството. Това каза от името на ПГ на РЗС председателят на групата Яне Янев.

Реакцията на РЗС е срещу отказа с гласуването на Бюджет 2010 г. да се отнеме 1 млн. лв. от разходите на президентската администрация и да не увеличипарите за Комисията „Кушлев”. 

"В разрез на предизборните си обещания за борба с корупцията и организираната престъпност, ПГ на ГЕРБ заедно с БСП и ДПС отхвърли предложението на РЗС", заяви Янев. Той отправи критики към държавния глава като каза, че Георги Първанов ще влезе в историята като първия наш президент, чието име беше замесено в съмнения за злоупотреби с власт, в очевиден лобизъм за енергийни проекти на други държави и компании. По думите му Георги Първанов „няма необходимите морални достойнства, за да изпълнява най-високата длъжност в България, съзнателно не защитава националния интерес на страната и действията му противоречат на основните принципи на правовата държава”. 

Според Янев Първанов дължи властта си на подкрепата на ДПС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини