„Топлофикация - Перник“ подготвя изграждането на втора поред клетка на депо за неопасни производствени отпадъци

„Топлофикация - Перник“ подготвя изграждането на втора поред клетка на депо за неопасни производствени отпадъци, съобщи на БТА заместник-директорът на дружеството Борислав Борисов. Там ще бъдат съхранени пепел и сгурия от горене на въглища и гипс от десулфуризация на димни газове. Обектът е с прогнозна стойност 2 379 680 лв. без ДДС.

Площадката е с работен обем 175 000 куб. м и ще поема отпадъците приблизително от шестмесечна експлоатация на ТЕЦ „Република“. Отпадъкът ще се превозва чрез хидротранспорт. Създава се оборотен цикъл на условно замърсените води, като транспортната вода се събира и ще се връща в централата гравитачно за повторно използване. Oтцедената и осушена пепелина ще се изгребва и товари на автосамосвали и ще се съхранява трайно в депото за постоянно депониране на отпадъка, което е предмет на следващ проект. То ще е разположено от север в непосредствена близост до площадката за приемане и временно съхраняване на производствените отпадъци.

Новото шламохранилище е разположено до съществуващото депо за сгуропепелна маса „Кудин дол“. В него до края на 2014 г. са обезвреждани неопасни производствени отпадъци, образувани от експлоатация на горивната инсталация на ТЕЦ „Република“.

Топлоснабдителното дружество е с намерение да експлоатира минимум 15 години бъдещото преустроено депо „Кудин дол“. Планира се то да поеме 6 560 000 т сгуропепелна маса. Денонощният му капацитет ще бъде до 1320 т, при условие на максимално натоварване на съоръженията в ТЕЦ „Република“. На практика се очаква депониране на около 820 т за денонощие, по данни на „Топлофикация“.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини