„Топлофикация - Перник“ настоява за предоговаряне на поетите ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост

„Топлофикация - Перник“ настоява за предоговаряне на поетите ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съобщиха от дружеството. Според изпълнителния директор Чавдар Стойнев затварянето на въглищните централи у нас ще лиши стотици хиляди от възможност за работа. По думите му поетите ангажименти в ПВУ за ускорено намаляване на въглеродните емисии с 40 процента до 2026 г. спрямо 2019 г. са изключително притеснителни и опасни за икономиката ни.

Необходимо е най-напред да се свика Консултативният съвет по Европейската зелена сделка, заяви Стойнев. Той поясни, че ТЕЦ-овете на въглища са ключови за обезпечаване на енергийната сигурност на България и скорошното им затваряне ще доведе до икономически срив. Стойнев прогнозира, че изпълнението на поетите ангажименти ще превърне България от нетен износител в страна, зависима от внос от други държави в региона през зимните месеци.

„При евентуален отказ за провеждане на разговори за отмяна на поетите ангажименти пред Европа, нашата страна се обрича на безработица и обезлюдяване на въглищните региони“, каза Стойнев. По думите му всички са наясно, че съгласно зелената политика на Европа твърдите изкопаеми горива нямат бъдеще в дългосрочен план, но замяната им с по-екологични алтернативи ще отнеме време.

Няма как въглищните ТЕЦ-ове да работят сезонно, допълни Стойнев. Според него дружествата имат изключително важна роля не само с базовия товар, който осигуряват, но и като балансьор и пиков производител. Не е възможно енергийната системата да работи само на ВЕИ, категоричен е Стойнев.

„Докато в България умишлено се прави опит да се ликвидира един структуроопределящ сектор с извеждането от експлоатация на работещи централи, в Германия и други развити европейски държави се връщат към въглищата, за да се спасят от недостиг на енергия заради енергийната криза“, посочи още Стойнев. По думите му световното потребление на въглища е достигнало рекордно високо ниво от над 8 милиарда тона.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини