Погват обръчите на Доган. Преглед на националния печат

"Сега": Прокуратурата посегна към обръчите на Доган

Прокуратурата се прицели в двама депутати на ДПС, които са сред най-приближените на лидера Ахмед Доган. Вчера главният прокурор Борис Велчев поиска имунитетите на Гюнай Сефер и Митхат Табаков. Двамата веднага се отказаха сами от неприкосновеността си, а Доган коментира, че това е "умишлено организиран опит за криминализиране на ДПС като политическа организация".

Сефер, който е бивш общински съветник и областен лидер на ДПС в Силистра, ще получи обвинение за документна измама в особено големи размери, което се наказва с от 10 до 20 г. затвор и конфискация на имуществото.

Табаков, който е бивш кмет на Дулово, ще бъде обвинен в престъпление по служба, документна измама и подкуп в особено големи размери. Това се наказва с от 10 до 30 г. затвор и конфискация на имуществото.


"24 часа": Депутат проиграл в Лас Вегас 1,3 милиона!

Депутатът от ДПС Митхат Табаков имал 1 366 663 лв. в тайна сметка и харчел от тях на воля за хазарт в Лас Вегас. Това заявиха пред "24 часа" запознати с разследването срещу него. Вчера главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета на Табаков и този на колегата му Гюнай Сефер.

Не се наложи парламентът да гласува искането му, защото двамата доброволно се отказаха от защитата си. Те ще окажат пълно съдействие на разследващите органи, гарантира от тяхно име зам.-шефът на групата на ДПС Лютви Местан. Табаков и Сефер не бяха в парламента заради областна конференция на ДПС в Силистра. Основните обвинения срещу двамата са за измама, длъжностно престъпления и вземане на подкуп.

В 15 страници до парламента Борис Велчев е описал нарушенията на Табаков. Те са по времето, когато е бил кмет на Дулово.

Табаков нито е обявил как се е сдобил с въпросните 1,3 млн. лв., нито е платил данък за тях. Законните му доходи като кмет за периода 2004-2008 г. били общо около 73 хил. лв. "Проверяваме дали по тези сметки са превеждани пари от хора, спечелили обществени поръчки в областта", обясни говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова. Установено е, че от сметките е харчено освен в САЩ и в Италия, Великобритания, Турция и Естония.

"Сега": Посланическа оставка спасява Първанов от импийчмънт

Една посланическа оставка - на първия ни дипломат в Турция Бранимир Младенов, спаси засега президента Георги Първанов от започване на процедура по импийчмънт и провали намерението на десните сили парламентът да гласува декларация, с която настоява държавният глава да отстрани първите ни дипломати в Турция и САЩ. До оставката се стигна след сложни преговори между правителството и президентството в четвъртък късно вечерта. За съдбата на другия нарочен за отстраняване - посланика ни в САЩ Лъчезар Петков, пазарлъците продължават, тъй като Първанов поставил условие да бъде преместен на същия пост, но в друга държава.

"Стандарт": Кризата свършва на 1 април

Кризата свършва на 1 април. Шега или не, това е прогнозата на финансовия министър Симеон Дянков. Най-тежките месеци са последните на тази година и първите 3 на следващата. После започва стабилизация и възход на икономиката, обяви вчера Дянков. Той коментира резултатите за родната икономика за юли-септември, които представи "Евростат". Според тях за трите месеца производството ни се е свило с 5,8%. Това е по-добре от очакванията ни за спад от 6,5%, намери място за оптимизъм финансист номер 1.
Според него България е в златната среда по справяне с кризата в Европейския съюз. С по-лош резултат са икономиките в 5 държави - Литва, Латвия, Естония, Румъния и Унгария.



"Новинар": Данъчни опитаха да свият 172 000 лева

С нагла измама двама данъчни са успели да свият 172 000 лв. Това е разкрила Териториалната дирекция на НАП в София. Двамата служители от отдел „Проверки" в столичната НАП са изготвили акт за връщане на 172 000 лв. ДДС на фирма, на която данъкът е трябвало да се възстанови. Единият от двамата подменил последната страница на документа. Там вместо банковата сметка на фирмата данъчният сложил сметката на сина си. Така парите били преведени в чуждата банкова сметка. Два дни по-късно кражбата била разкрита.

"Труд": Джакпотът удари вота

Джакпот или вот? Или и двете? Това ще избират столичани и жителите на още четири български селища утре, 15 ноември.

Според социолозите изборите за кмет в 5 селища ще бъдат засенчени от примамливия джакпот от 3,3 млн. лева, който ще се събере в трето теглене на играта "6 от 49" за неделния тираж.

В предобедните часове опашките пред тотопунктовете определено ще са много по-големи, отколкото тези в избирателните секции...

"Новинар": Топбизнесмени изместват професорите

Топбизнесмени вместо професори в университета. Бизнесмените да преподават в университетите, без да имат докторска степен. Това ще бъде записано в проекта за нов закон за висшето образование. Това каза зам. просветният министър Сергей Игнатов в УНСС по време на дискусия за реформите в родното образование вчера.

Идеята е да се смекчат критериите за преподаване, наследени от единните държавни изисквания за висшето образование. Предвижда се още отпадане на изискването определен процент от лекторите да са задължително хабилитирани.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини