НЗОК си е затваряла очите за безочливи нарушения в здравеопазването

НЗОК не е предприела мерки, след като е имало данни за нарушения по клинични пътеки. Бившият директор на НЗОК Румяна Тодорова е изпратила писмо до консултантите в НЗОК с данни за злоупотреба със средства от осигурителните фондове, станали ясни от одит на касата. 

Това казаха на пресконференция представителите на Синята коалиция Петър Москов и Ваньо Шарков, предаде агенция Фокус.

По думите на Москов, писмото на Тодорова е от 2 ноември и е било предназначено за вътрешна употреба. В писмото са посочени изводи, според които: "В касата не са спазвани индикациите за хоспитализация във връзка с констатирания голям брой негативни ангиографии, което говори, че критериите за хоспитализация са необосновано разширени. Не се спазват индикациите за хоспитализация по КП 49 "Нестабилна форма на ангина пекторис с интервенционално лечение" 

При многопланова болест не се извършва консултация с кардиохиругг, което води до недооценяване възможностите за провеждане на интервенционално лечение. В много случаи след компроментирането на извършените интервенционални процедури, пациентите се насочват за кардиохирургично лечение, което прави някои хоспитализации необосновани и увеличава риска от усложнения и трайно инвалидизиране на пациента. 

Наблюдава се при значителен брой от проверените случаи, че един пациент да се хоспитализира неколкократно през кратки периоди от време 20-30 дни за извършване на интервенционални процедури, с краткотраен ефект, чести рецидиви на стенокардната симптоматика, налагащи кардиохирургично лечение".

По думите на Москов това писмо трябва да стане публично достояние. То не е било изпратено на министъра на здравеопазването, нито на прокуратурата. Не са били предприети и мерки в НЗОК след този одит, което води до съмнението, че той е бил по-скоро като предупреждение за консултантите от НЗОК. Според Ваньо Шарков най-вероятно тези злоупотреби са се вършели със знанието на ръководството на касата. "У нас остава съмнението, че това активно съдействие не е останало безплатно", каза Шарков. Той допълни, че се наблюдава трикратно увеличение на пациентите по най-скъпите клинични пътеки, но не е изследвано дали намаляват пациентите по най-евтините пътеки. 

Представителите на Синята коалиция са се срещнали по този въпрос със здравния министър, като са го уведомили за писмото и изводите от него. Взето е решение да бъде създадена експертна комисия, която да проучи въпроса. 

От Синята коалиция предлагат към районните подразделения на здравната каса да бъдат създадени обществени съвети, които да контролират дейността им, за да не се стига да подобни злоупотреби.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини