Катя Панева: с огромна тревога наблюдавам как ТЕЦ-а в Димитровград продължава да изпуска черен дим и сажди

Катя Панева, която до преди месец бе Областен управител на Хасково, бе най-активният политик на местно ниво, който вложи много енергия и воля в разрешаването на проблема с качеството на въздуха в Димитровград.
Въпреки, че Панева не афишираше медийно действията си, тя бе една от основните движещи сили в борбата за по-чист въздух не само в Димитровград, а и в целия регион.
По въпроса с чистотата на въздуха, държавните институции със съдействието и на тогавашния еко-министър, Борислав Сандов, започнаха процедури за да се опитат да принудят ТЕЦ Марица-3 в Димитровград да започне да покрива екологичните норми, като се стигна и до ПАМ за спиране на централата, която в последствие бе отхвърлена от върховния съд.
Като основен проблем, отчетен от институциите, бе изпускането на неорганизирани емисии от сградата на котела, които не преминават през сероочистващата инсталация и през следящите за спазването на нормите уреди за анализ на изпусканите газове.

В разговор с Катя Панева тя потвърди, че опазването на качеството на въздуха е един от основните й приоритети: „Аз не съм спирала да работя за това като областен управител и като човек застанах на страната на гражданите и направих всичко възможно „ТЕЦ Марица 3“ – Димитровград да спазва комплексното си разрешително и да не изпуска неорганизирани емисии във въздуха."
Панева, по отношение на местната топлоцентрала, коментира, че “наскоро приключи капиталовият ремонт на предприятието, те трябва да покрият минималните изисквания по новото си комплексно разрешително и доколкото имам информация, са направили ремонти в това отношение, но с огромна тревога наблюдавам как в момента, в края август, ежедневно граждани ми споделят за черен дим и сажди, които излизат от ТЕЦ-а, видимо от видеата и снимките, централата продължава да изпуска неорганизирани и непречистени газове! България е длъжна да спазва европейските норми за чистотата на атмосферния въздух, българската държава трябва да намери механизмите, за да принуди основните замърсители да приведат дейността си в приемливи екологични норми, това могат да го направят, но явно няма да се случи по тяхна воля и ще трябва твърдост и решителност от страна на всички държавни органи, за да опази живота и здравето на своите граждани, в противен случай ще търпим санкции от ЕС. Но не санкциите са най-значимите в този случай, важен е животът и здравето на жителите на България и в частност на региона.“

Панева коментира и наскоро излязъл материал в местна медия, в която се показват ползите/причините от работата на централата. Първата причина която се дава е, че предприятието дава висока за региона средна заплата. „Нямаме пълна информация относно заплатите в предприятието и до колко е вярно това твърдение, както и дали ако е така средната заплата не се образува на база малко на брой много високи заплати и множество ниски, но трябва да погледнем информацията от доскорошния депутат от нашата коалиция Владислав Панев, който междо другото е родом от Димитровград, че предприятията, свързани с Кавачки, включително и ТЕЦ „Марица 3“, както и ТЕЦ „Брикел“, дължат над 160 млн. лева за неизплатени осигуровки. Освен официалната информация за неизплащане на осигуровките на работниците в Димитровград, се оказва че „лоялният работодател за 2021 година“ бави възнагражденията на работниците си с поне месец,  но това е информация от хората и към този момент не сме търсили нейното потвърждение и не знаем до колко е достоверна. Относно другата причина, изтъквана в статията, че работата на предриятието е значимо за енергиината система и че е важно да произвежда електроенергия, трябва да вземем в предвид, че техните твърдения за значимостта им не са съвсем реални, защото от официално становище на Министерство на енергетиката е видно, че произведената електроенергия от тази централа за 2021 г. е едва 0,48 % от общото количество на страната, т.е. нейният балансов показател е 0.“

Катя Панева заяви още: “Разберете ме правилно, аз не съм против това ТЕЦ-а да работи, аз се боря за това той да не замърсява въздуха, който дишаме. Аз искам жителите на Димитровград и всички околни населени места, включително и областния град Хасково, да дишат възможно по-чист въздух, без да има завишени нива на серен диоксид, а за това замърсителите на въздуха, както и на водите, трябва да бъдат принудени от отговорните институции да спазват законодателството и да приведат производствата си в екологичните параметри, за да бъде опазен животът и здравето на хората. До сега се борих за това и ще продължа да го правя, като се надявам след предстоящите избори да има лостовете за това.“

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ах
    Ахмака
    2 -3
    17:50, 1 сеп 2022
    И туй нещо пречи ли ви на къпането или до изборите само на парфюм ще го изкарате.Вива Волен Венсеремос Сидеров
    • Ге
      Георги
      4 -1
      12:24, 2 сеп 2022
      Аман от Ахмаци , на такива като теб нищо не им пречи , защото нито се къпят , нито парфюм употребяват,нито какво дишат наоколо .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини