Торта Сахер

Торта Сахер

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе кръгла форма за печене, като я покриете изцяло с хартия или я намазнете и набрашните леко.

Разтопете за блата на водна баня (без да завира водата) натрошения черен шоколад. Разбийте маслото и захарта до пухкава смес и добавяйте по два жълтъка наведнъж.

Разбийте добре и добавете разтопения и леко охладен шоколад. Бъркайте, докато се получи гладка смес.

Разбийте белтъците със щипка сол на твърд сняг и постепенно добавяйте пудрата захар. Внимателно смесете 1/3 от белтъците с шоколадовата смес.

След това започнете да редувате по малко от предварително пресятото брашно и по малко от останалите разбити белтъци. Бъркайте така внимателно със шпатулата.

Сместа изсипете в подготвената тава, изравнете отгоре и сложете във предварително загрята фурна. Печете блата около 35-40 мин. След това го извадете, охладете, извадете от формата и го разрежете на 2 отделни блата.

Конфитюрът с рома се кипват, пасират и се охлажда. След това намажете долния блата с 1/2 от конфитюра, покрийте с втория блат и намажете с останалия конфитюр отгоре и отстрани.

За глазурата сложете в съд на котлона водата, маслото и захарта на силен огън и варете около 5 минути - захарта трябва да се разтопи и сиропът да се сгъсти.

Свалете от огъня и на порции добавете към сиропа начупения шоколад. Разбъркайте до смесване на всички съставки.

Оставете да се охлади глазурата леко и щом започне да се сгъстява, намажете с нея равномерно тортата от всички страни. По желание поднесете торта Сахер със топка сладолед или разбита сметана.

Източник: gotvach.bg

Последни новини