Съдийската колегия на ВСС спори за спецсъдиите

Повече от два часа съдийската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ спори за преназначаването на спецсъдиите от двете съдилища, чието закриване предстои. 

Председателят на спецапелативния съд Георги Ушев, заместникът му и всички съдии от институцията искат да отидат в Софийския апелативен съд. Преназначаването им ще влезе в сила от 28 юли. 

Председателят на спецсъда Мариета Райкова, заместникът ѝ и част от съдиите искат да работят в Административния съд в София.

Съдиите Антон Урумов, Иво Хинов, Аделина Каменова, Биляна Вранчева, Виктор Чаушев, Вилислава Ангелова, Лилия Георгиева, Мария Кавракова, Силвия Русева, Христина Иванова, Цветан Колев са избрали да работят в Софийски градски съд, а Мария Маринова е избрала да бъде в Окръжния съд в София.

Андон Миталов е поискал да бъде във военния съд, но ВСС предлага да го назначи в окръжния съд. В административния съд София-област иска да бъде преместен Емил Желев.

Членът на ВСС Атанаска Дишева е против Миталов и Желев да бъдат назначени според желанията им, заради ниска натовареност на тези съдилища. Така се стигна до ситуация, в която двете точки ще бъдат гласувани по-късно.

Всички магистрати трябва да довършат делата си с присъда в спецсъда.

Заседанието и дебатите продължават.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини