Парламентът закри специализираното правосъдие за трети път

За трети път в рамките на година парламентът закри на първо четене специализирания съд и прокуратура с промени в Закона за съдебната власт. Проектът на Министерски съвет беше подкрепен от 134-ма народни представители ("Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България"), както и "Възраждане". Против бяха 73-ма от ГЕРБ и ДПС. Депутатите гласуваха и срокът за предложения между първо и второ четене да бъде удължен от седем на дванадесет дни.

Дебатът в зала продължи над три часа, като той повтори дискусията от правната комисия от миналата седмица. Основната теза на противниците на проекта (сред които и главния прокурор Иван Гешев) от ГЕРБ и ДПС е, че с промяната ще се създаде хаос, ще се стигне до масови отводи на съдии, чуха се обвинения, че това е опит за масово отстраняване на съдии по конкретни дела и други. Тезата на подкрепящите проекта е, че специализираното правосъдие не е дало резултатите в борбата с корупцията и организираната престъпност, за които е било създадено.

Проектът предвижда закриването на двете специализирани съдилища и двете спецпрокуратури, като съдебните дела преминат за разглеждане в Софийския градски съд (СГС) и в окръжните и апелативните съдилища, а досъдебниге производства - в съответните прокуратури. Предвидено е действието на закона да започне два месеца след приемането му. С промените се премахват т. нар. кариерни бонуси, с които се ползват членовете на Висшия съдебен съвети на Инспектората към ВСС, които след изтичането на мандатите им могат да поискат назначаване в структури с една степен по-високи в съдебната власт от заеманите по-рано длъжности. Целта на промяната е справедливост в кариерното израстване, което за другите магистрати става чрез конкурс.

Закриването на специализираните структури е залегнало като цел в програмата на коалиционното управление.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Sd
    sd
    0 0
    14:30, 23 мар 2022
    Мижи, да те лъжем.
Последни новини