Парламентът закри спецправосъдието символично

Народните представители не пропуснаха да се скарат и в последния работен ден на 46-ото НС. Този път обвинения си размениха ИТН и ДБ, като темата беше нереализиралата се за пореден път съдебна реформа.

Все пак обаче те символично приеха на първо четене законопроекта за закриване на специализирания съд и прокуратура с впечатляващо мнозинство - от 130 депутати в зала със 130 гласа "за". (ГЕРБ и ДПС не бяха в пленарната зала.) 

Така официално законопроектът стигна до същия етап, до който стигна и в 45-НС.

Законът за съдебната реформа в зала заради ДПС!!!

Хамид Хамид от ДПС заяви, че законопроектът за съдебната реформа е в зала, благодарение на самия него и колегата му Цветан Енчев.

"За да е тук днес този законопроект, за да получи подкрепа в комисия, за да има кворум, причината за това сме аз и колегата Цецо Енчев" , заяви нескромно той и коментира, че заседанието изобщо се е състояло заради ДПС.

"Вината за неслучилата се реформа е изключително на Христо Иванов"

Предложеният за служебен правосъден министър в неслучилия се кабинет на ИТН Иво Атанасов пък обвини ДБ и ИБГНИ. Според него заради двете партии не се е  случила съдебната реформа.

"ДБ и ИБГНИ не бяха последователни и искрени", заяви той и допълни, че "изключителна" вина носи Христо Иванов. Той пък иронично му отвърна, че съдебната реформа е предложение на ИТН и БСП, като заради ДБ не са успели да я приемат.

"Все пак обаче явно сме достигнали до точката, в която всички искаме съдебна реформа. Чудесно, колеги", коментира още съпредседателят на ДБ.

В края на изказването си от трибуната Атанасов нападна и Николай Хаджигенов, който организирал "платени протести".

Той пък го нарече "жалък". Манолова също пое тази теза и допълни, че ИТН играе по модела "искахме съдебна реформа, ама нямахме желание".

В края на дебатите думата взе Мика Зайкова от ИТН. Тя коментира, че виновните за неслучилата се съдебна реформа са всички депутати в зала, и най-вече партиите на промяната, които не успяха да постигнат съгласие.

"Ако наистина искахме да има съдебна реформа, тя щеше да е факт", заяви тя. 

По-рано от ГЕРБ, ДПС и БСП опитаха да отложат гласуването на законопроекта за съдебната реформа, както и представянето на доклада за дейността на временната комисия за полицейско насилие. Трите партии не подкрепиха предложението на Николай Хаджигенов, който поиска удължаване на пленарния ден до приключването на тези две точки от дневния ред. Депутатите от ГЕРБ и ДПС гласуваха с "против", а тези от БСП отказаха да участват във вота. Въпреки това обаче предложението беше прието.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини