Царят захапа още 1414 дка. Преглед на националния печат

„24 часа": Отзовават посланиците в САЩ и Турция

Възможно е мандатите на посланиците ни в САЩ Лъчезар Петков и в Турция Бранимир Младенов да бъдат прекратени предсрочно, съобщи външният министър Румяна Желева. В момента МВнР провежда дисциплинарно проучване в двете ни задгранични мисии. Основният проблем във Вашингтон били загубени изборни протоколи.

„Труд": С 4 трика крадат пари през интернет

Стотици хиляди левове са откраднати чрез трикове от банкови сметки на българи през последните години, обяви МВР вчера. Колко са пострадалите и колко точно са източените средства изобщо не е ясно. Мнозина или не са разбрали, че им крадат парите, или не са подали сигнал, обясняват от ведомството на Цветан Цветанов.

Специалистите от службата за борба с организираната престъпност в МВР съветват да се внимава много при пазаруването или трансферирането на пари в интернет. Те обясняват, че съществуват няколко основни начина банкова сметка да бъде източена.

 

„Труд": Гонзо - за "Гинес"

Георги Иванов-Гонзо е на крачка от вписване в Книгата на рекордите "Гинес".

В неделя, след седмия пореден мач без победа, треньорът на "Левски" Радко Достанич хвърли оставка. Докато отборът страдаше в съблекалнята след 0:1 с "Берое", спортният директор Иванов помисли минути и обяви планирано от седмици решение - сам сменя сърбина.

Подобен ход на отчаянието предприе президентът на чешката футболна федерация Иван Хашек. След серия провали в световните квалификации реши да стане национален селекционер. Не успя да класира тима и миналата седмица депозира оставка пред... себе си.

 

„Стандарт": Царят захапа още 1414 дка

Царските мераци нямат край. Вместо да върне на държавата надвзетите 4521 дка гори, Симеон прояви нови претенции. Те са за 1414 декара земя от някогашното стопанство на двореца "Врана" заради придобивана давност. Декарите са разликата между отчуждените земи на царското семейство през 1947 г. в района на селата Горни Лозен, Казичене и Горубляне и възстановените през 2001 г. В момента те са част от държавния поземлен фонд към земеделското министерство. Според експерти данъчната оценка на земите е близо 14,6 млн. лв. Делото за тях тръгва през ноември в Софийския градски съд.

"Чух, но не съм проверил казуса. Очевидно той е подобен на този с горите", заяви за "Стандарт" заместник земеделският министър Георги Костов.

 

„Стандарт": Червени питат влиза ли Азер в политбюрото

Влиза ли Азер Меликов в новото изпълнително бюро. Това масово се питаха на "Позитано" 20 ден след като Сергей Станишев бе преизбран за лидер на БСП. Отговорът ще е ясен в края на седмицата, когато се събира пленумът на червените. Със сигурност в бюрото ще влязат шефовете на трите обединения в партията - на младежите Явор Гечев, на жените Катя Николова и на ветераните Владимир Топенчаров, довериха от екипа на Станишев. Като нови попълнения се обсъждат Деница Златева, която ще поеме международната дейност и международния отдел на партията, и Димчо Михалевски. Със сигурност от ръководството ще отпаднат Румен Петков и Румен Овчаров, за които Сергей Станишев коментира, че вече не са екип от съмишленици, както и Стефан Данаилов и Димитър Дъбов.

„Монитор": Имаш ланец и скъпа кола, режат ти помощите

Ще спрем помощите на хора с ланци, които спират с мерцедеси пред бюрата за социално подпомагане и се редят за пари. Това заяви социалният министър Тотю Младенов на регионален семинар на тема "Социалното включване - приоритети на националните и регионалните политики за социална Европа".

Мнимите бедняци ще бъдат премахнати догодина от списъците на социално слабите след пълна преатестация..

„Монитор": Профукали 20 млн. за компютърни програми

На свое тайно заседание правителството на Сергей Станишев е решило да издуха допълнителни 20 млн. лв. за софтуер на гиганта "Майкрософт", предназначен за компютрите на държавната администрация, разкри вчера премиерът Бойко Борисов. Става дума за 15 000 лицензи на оперативната програма "Windows". Проблемът - в бюджета нямало и стотинка за компютърните програми.

Близо 85 млн. лв. с ДДС реши да похарчи през 2007 г. правителството на Станишев за лицензиран софтуер "Майкрософт", който да послужи на чиновническия апарат. Сделката бе сключена с фирмата ЦАПК "Прогрес", която подписа с министерството на Николай Василев на 28 декември 2007 г. От тогавашния бюджетен излишък бяха заделени цели 30 милиона за нея.

„Дума": Част от идеите на кабинета са опасни

Някои от министрите си струва да поохладят малко страстите. Това коментира вчера президентът Георги Първанов в Перник, където бе по случай празника на града. Според него охлаждането се налагало, защото са чути твърде много радикални идеи, от които управляващите се отказват буквално на следващия ден. Първанов определи идеите не просто като неработещи, но и като опасни.

Държавният глава обаче не се ангажира с оценка на правителството. Вероятно дори на 100-те дни няма да бъда този, който се опитва да дава цялостна оценка, подчерта президентът. Той заяви, че ще вземе отношение само по отделни инициативи, като изрази надежда да има повече полезни и работещи. Президентът каза още, без да посочи име, че има един министър, който "се опитва да го играе премиер". Първанов препоръча този министър да си влезе в нишата, защото тя е доста отговорна. Така щял да може да взема отношение и да налага модели и механизми за всички други министерства.

Големият проблем на българската политика е липсата на идеи, коментира Първанов преизбирането на председателя на БСП.

 „Дневник": Над 200 хил. души са загубили работа си през 2009 г.

Близо 219 хил. души са били съкратени заради кризата от началото на годината, съобщи зам.-министърът на труда Красимир Попов по време на дискусия за реформите в страните - членки на Европейския съюз, в понеделник. Други над 100 хиляди ще останат без работа в следващите 12 месеца, прогнозират работодатели и синдикати.

В бюрата по труда към момента са регистрирани още около 80 хил. души, които стоят без работа повече от година, показват данните на Агенцията по заетостта. От януари до края на септември средното равнище на официалната безработица е нараснало от 6.5% до 8.03%, което е рекордно ниво за последните 15 месеца.

„Сега": Министър Дянков иска по-рисково управление на фискалния резерв

В стремежа си да осигури нови източници на приходи в бюджета финансовият министър Симеон Дянков лансира все по-спорни идеи. Правителството смята да извади част от фискалния резерв, който в момента е малко под 8 млрд. лв., от БНБ и да го вложи в частни търговски банки

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини