178 са регистрираните бежанци от Украйна в област Перник

Голяма част от пребиваващите в област Перник украински граждани са с висше образование, съобщи областният управител Кирил Стоев на брифинг във временния център за подпомагане на бежанците.

Сред бежанците има юристи, икономисти, учители, университетски преподаватели.

Людмила е от град Каховка и в момента живее при своята състудентка от Перник Любка Здравкова, с която са следвали заедно в университета във Воронеж. Завършила е английска  филология.

„Искам да работя по специалността. Или преподавателка в училище или в международна компания“.

Главната ѝ цел сега е да научи български, за да може да се реализира по специалността, добави Любка Здравкова.

„Мисля, че тя добре се чувства, психически вече се адаптира с обстановката. Учим вече български. От Агенцията в София ни дадоха контакти на хора, които да я учат онлайн на български език. Напредва много добре засега.“

178 са официално регистрираните бежанци от Украйна на територията на област Перник. 78 от тях са деца. Повечето са настанени в частни жилища в региона.

„От страна на МВР започна вече регистрацията на статут за временна закрила и първите карти бяха издадени още миналата седмица. Няма проблем с издаването, както в други общини. Не се забавя процесът, така че при нас всичко е наред на този етап“, каза областният управител Кирил Стоев.

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини