В Пернишка област преобладават бежанци от Украйна с висше образование, посочи областният управител

Голям процент от бягащите от войната в Украйна, регистрирани в Пернишка област, са с висше образование - учители, икономисти, университетски преподаватели, юристи. Това съобщи на пресконференция областният управител Кирил Стоев.

До днес в региона са регистрирани 178 души, потърсили закрила. От тях 78 са деца. Те обитават жилища във всички общини, с изключение на Земен. „По-голямата част  са настанени в частни имоти. От миналата седмица започнахме събирането на регистър с данни по отношение на нужда от дарения за продукти и стоки от първа необходимост, здравен статус, желание за включване на пазара на труда, образование“, каза Стоев.

Областният управител каза, че предстои да бъде организирана и дарителска кампания. В нея ще се набират продукти и артикули от първа необходимост – дрехи, обувки, храна и други пособия.

По данни на Регионалното управление на образованието са регистрирани 5 заявления за обучение на украински деца в българско учебно заведение. За три от тях има издадени заповеди за насочване към съответните училища и детски градини.

 

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини