Четири години затвор за опит за незаконно превеждане на мигранти през границата постанови Трънският съд

Наказание от четири години затвор за опит за незаконно превеждане на мигранти през българо-сръбската граница наложи Районен съд - Трън на Г.Ц., съобщиха от прокуратурата.

На 6 септември 2020 г. в Регионалната дирекция „Гранична полиция“ (РДГП) в Драгоман постъпва оперативна информация за дейността на двама души, свързана с незаконно превеждане на чуждестранни граждани от България за Сърбия. Незабавно група от полицейски служители се насочва към трънското село Бутроинци. Стигайки до района на с. Проданча, служителите на реда установяват 30 афганистански граждани. Междувременно двамата водачи на мигрантите – Р. С. и Г. Ц., успяват да избягат. Те са обявени за общодържавно издирване и впоследствие задържани.

В хода на разследването Р. С. и Г. Ц. са привлечени като обвиняеми за опит за превеждане през границата на страната на чуждестранни граждани без документи, сред които имало и ненавършили 16-годишна възраст, без разрешение на надлежните органи на властта. Деянието им е останало недовършено, поради намеса на полицейски служители от РДГП – Драгоман.

Г. Ц. ще изтърпи наказанието си при първоначален „строг“ режим. Наложена му е и глоба в размер на 10 хил. лева. Неговият съучастник – Р. С., е починал в хода на съдебното производство.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжния съд в Перник.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини