Пернишка област е в готовност да приеме 150 бежанци от Украйна

Пернишка област има готовност да осигури легла и подслон за 150 бежанци от Украйна, съобщи областният управител Кирил Стоев. Те ще бъдат настанени в Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Перник, в кметството в Батановци и в манастири от Краищенското Светогорие. Млекопреработвателна фирма от гр. Земен е обещала да поеме изхранването на бедстващите хора.

За да бъдат синхронизирани действията при евентуално пристигане на бежанци, днес е било проведено заседание на  Областния съвет по сигурност. Превантивно са водени разговори за мониторинг и засилена охрана на обекти от национално значение.

Ръководството на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) е готово веднага да приеме на работа лекари от Украйна. ЦСМП разполага с линейки, необходими за незабавно действие на територията на региона, с предпазни средства и медицински консумативи, не достигат обаче медици, посочи директорът д-р Валери Симеонов.

Директорът на Областния съвет на БЧК Наталия Минева призова всички граждани и фирми, които имат възможност да дарят нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя); спално бельо; топли завивки и хигиенни материали.

Засега няма заявен интерес за настаняване на организирани групи бежанци в Пернишко, каза областният управител.

 

Източник: Дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини