Акции в подкрепа на бежанците в цяла България

Пристигнаха първите автобуси и автомобили с бежанци и български дипломати от Украйна. Българите, които в следващите дни искат да се евакуират от страната, ще могат да разчитат на съдействието на Ситуационния център към министерството на външните работи, тъй като българските дипломати в Украйна вече са изтеглени – съобщи министър Теодора Генчовска.

Междувременно ожесточените военни действия в Украйна продължават, а зачестяват и съобщенията за нападения над цивилно население. В тази връзка Главният прокурор към Международния наказателен съд в Хага Карим Хан съобщи, че следващата седмица ще започнат изслушванията в разследването на руската инвазия в Украйна. Разследването е за престъпления срещу човечеството.

Развитието на ситуацията дава основание все по-сериозно да се говори за бежанска и хуманитарна кризи вследствие на военните действия. Основната тежест на бежанската вълна е към Полша, като през полско-украинската граница вече са преминали над 300 хиляди бежанци.

България също приема бежанци от Украйна, не само хора от българската диаспора там. Няма точни данни обаче колко са бягащите от войната, пристигнали у нас към настоящия момент – те са предимно жени и деца, тъй като мъжете между 18 и 60-годишна възраст подлежат на мобилизация. Стотици доброволци оказват помощ за придвижване и настаняване.

Бежанските центрове в България са с общ капацитет от малко над 5500 места. В най-големият от тях, този в Харманли за 3100 души, обаче не могат да бъдат приети хора от Украйна, тъй като е препълнен, коментира пред БНР областният управител на Хасково Катя Панева.

На сайта си Държавната агенция за бежанците информира украинските граждани, които са на българска територия, че могат да изпратят молба за предоставяне на международна закрила. Тя следва да бъде в писмена форма и да съдържа личните им данни, конкретното искане към Република България и координати за обратна връзка.

Областните управи в цялата България правят анализ на свободния жилищен фонд и местата за настаняване, които могат да приютят бягащите от войната.

Областният управител на Варна Благомир Коцев посочи, че в справянето с бежанската вълна от Украйна получават подкрепа от Българския червен кръст, Българо-украинското дружество, както и от редица доброволци.

Общината в Ямбол ще предостави няколко свои обекти за настаняване на бежанци от Украйна. „Незабавно могат да бъде предоставен етаж от къща с три стаи, един двустаен апартамент и гарсониера - за около 30 бежанци. Друга общинска сграда, която е предназначена за Кризисен център също може да се използва за настаняване, след разрешение от Управляващия орган, тъй като е преустроена със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“, посочи кметът на Ямбол Валентин Ревански пред БНР-Бургас.

Община Перник също има готовност при необходимост да поеме бежанци от Украйна, като към момента са осигурени места за настаняване на 150 души в градовете Перник и Батановци. Условията са добри и при нужда настаняването може да бъде извършено възможно най- бързо, каза пиарът на община Перник Адриан Скримов пред БНР-Благоевград. До момента в близкия до София град не са настанявани бежанци, избягали от войната в Украйна, много перничани пък изразили готовност да поемат временно в домовете си хора от Украйна.

В Родопския град Смолян също са готови да приютят 200 бежанци от Украйна. Там те ще бъдат настанени в ученически общежития, които в момента не се използват, съобщи областният управител Емил Хумчев. Вече има фирми, които искат да осигурят храната на пристигащите бежанци, подчерта той.

Много предприемачи изявиха желание да наемат на работа бежанци. Украинските граждани имат право на сезонна работа до 90 дни в селското, горското и рибното стопанство, хотелиерството и ресторантьорството в България без прекъсване в рамките на 12 месеца. За целта е необходима регистрация в Агенция по заетостта въз основа на подадена от работодателя декларация.

Паралелно с подкрепата за страдащите от военните действия в Украйна в България се организират протести „Не на войната в Украйна“. Граждани ще изразят солидарността си против  военната агресия срещу Украйна на централния площад в Пловдив, по инициатива на Украинско - българското дружество „Пловдив“.

Студентите от Американският университет в България (АУБ) също подготвят протест срещу войната в Украйна днес. В учебното заведение се обучават студенти от целия регион, като в момента има 25 украински и 12 руски студенти. „От няколко дни мислите ни са с всички невинни хора и от двете страни, които в момента страдат и губят живота си в тази безсмислена война. Нашата сплотена общност тъгува“- казват от учебното заведение и допълват, че украинските им студенти ще получат всякакъв вид съдействие, за да продължат обучението си. „Направихме среща и с руските ни студенти, за да им помогнем, защото ситуацията не е лесна и за тях.”, каза д-р Дейвид Еванс, президент на АУБ. На 8 март пък в Студентския център в Благоевград ще се проведе благотворителна изложба-базар, като събраните средства ще отидат в подкрепа на студентите от Украйна.

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини