Регионалната библиотека в Перник отбелязва 120-годишнината на своя патрон

С изложба на книги, снимки и материали от периодичния печат, Регионалната библиотека в Перник отбелязва 120 години от рождението на своя патрон - писателят Светослав Минков, съобщиха от институцията. Експозицията е подредена в голямата читалня на книгохранилището.
Роденият в Радомир писател става патрон на пернишката библиотека през 1983 г. Решението за това е на Окръжния народен съвет в Перник и е взето година след като пернишката библиотека е удостоена с орден „Кирил и Методий“- първа степен по повод 25-та годишнина от създаването й.
В изложбата са представени някои от най-известните произведения на писателя, наричан „баща на българската фантастика“, сред които най- популярен е разказът „Дамата с рентгеновите очи“.
Писателят оставя и много детски книжки, част от които са подредени в изложбата. Сред най-известните му приказки са „Маскираната лисица“, „Цар Безсънко“, „Захарното момиче“, „Сапунени мехури“ и др. Минков е известен и като преводач на Андерсеновите приказки и „Приказки на Шехерезада“.
Сред най- интересните проучвания за Минков е изследването на литературния историк Румяна Пенчева, озаглавено „Светослав Минков Строго секретно“. Пенчева издирва и проучва целия документален материал за писателя и пише труда си 8 години. В изложбата могат да се видят още био-библиографския указател за Светослав Минков от Иван Александров, както и книгата на Валери Стефанов „Разказвачът на „модерните времена“.
Изключително интересни са вестникарските материали, представени в експозицията, публикувани в „Капитал“, „Сега“, „Седмичен труд“, „Уикенд“ и други. Част от заглавията - „Светослав Минков пишел, облечен като лорд“, „Вестниците са ключът към творчеството на Светослав Минков“, „Писател остана без орден, заради „тъмно минало“, а това „тъмно минало“ е фактът, че е бил дипломат във „фашистка Япония“.
Интересни факти за живота на Минков са представени в информационната брошура, която библиотеката издаде специално за годишнината.

 

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини