Университет без нито една книга

Политехническият университет на Флорида

За всеки студент дългите часове в университетската библиотека сред десетки стари и неразпадащи се по чудо книги е незабравим спомен. За едни той е хубав, за други не толкова.

Поддръжката на книги обаче е доста скъпа и трудна задача. Най-малкото осигуряването на достатъчно пространство е предизвикателство за всеки университет. Отделно е подмяната на повредените и "забравени" да бъдат върнати книги и организирането им.

Политехническият университет на Флорида изглежда смята, че вече технологиите са достатъчно развити, за да се сбогува с книгите напълно. Новата образователна институция отваря врати тази есен и разполага с библиотека, която струва 60 млн. долара и в нея няма нито една книга, съобщава в. Guardian.

Вместо това на бюрата му са разположени настолни компютри, лаптопи и таблети. Всеки от тях има връзка с интернет и достъп до колекцията с книги на университета.

Тя е изцяло в дигитален формат, като институцията има сключени договори с множество издателства. Те позволяват по едно безплатно "взимане" на дигиталното копие на дадена книга от студент. Когато втори студент поиска същата книга, това вече ще се таксува в сметката на самия университет и тя ще влиза в неговата библиотека. Така университетът едновременно осигурява достъп на студентите си до по-голям брой издания, но и не харчи средства за всяка потърсена книга.

Парадоксът е, че университетът е получил около 7000 хартиени книги след като друго висше учебно заведение със същия фокус е затворило врати наскоро. Той обаче няма къде да ги съхранява, поне за сега, тъй като в библиотеката му наистина не е предвидено място за каквито и да е книги.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини