Бойци на ИД взривиха библиотека и изгориха 10 000 книги

Бойци от екстремистката организация "Ислямска държава" взривиха централната библиотека в град Мосул и изгориха 10 000 книги.
Мосул - вторият по големина иракски град, на 400 км северозападно от Багдад, от юли миналата година е под контрола на въоръжените банди на "Ислямска държава".

ТАСС цитира директора на библиотеката Ганем ат Таан, че взривът предизвикал силен пожар, който обхванал цялата триетажна сграда на библиотеката - една от най-старите в Ирак, предаде БТА.

В нейния двор екстремистите запалили огън, в който хвърлили книги и ръкописи. Унищожени са общо към 10 000 тома, между които са били най-редки и ценни екземпляри и стотици ръкописи.

"Ислямска държава" системно унищожава библиотеките във всички територии под неин контрол, отбелязва ТАСС.

Джихадистите разрушават обекти, които смятат за еретични или идолопоклоннически. В териториите, които контролират, те вече разрушиха гробници, църкви, ценни ръкописи и продадоха антични предмети, за да се финансират.

Главният имам на каирския университет Ал Азхар - най-престижната институция на сунитския ислям - шейх Ахмед ал Тайеб заяви, че исторически погрешни тълкувания на Корана и на житието на пророка Мохамед са породили екстремизма сред мюсюлманите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В послание до конференцията, прочетено от губернатора на Мека принц Халед ал Фейсал, саудитският крал Салман заяви, че терористите дават аргументи на критиците на исляма и го петнят като религия, добавя АП.

Американски военен служител, цитиран от ДПА, съобщи преди дни, че през април или май ще започне операция по връщането на град Мосул.
Операцията ще стане възможна обаче само ако дотогава бъдат готови иракските и кюрдските бойци, които се обучават от американските инструктори в базата край Ал Багдади.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини