Община Перник подготвя международен фестивал за късометражно кино

Община Перник подготвя международен фестивал за късометражно кино в града с участието на творци от цял свят, съобщиха на БТА от администрацията. Проявата ще се
състои от 2 до 9 април догодина в Двореца на културата.
Фестивалът ще има професионален характер, ще включва късометражни игрални, документални анимационни и експериментални филми, други хибридни форми и аудиовизуални формати, произведения на дигиталното изкуство, видеоарт творби.
Предвижда се конкурсна програма за български и чуждестранни филми с професионално международно жури. Паралелно ще тече филмова програма, без конкурсен характер, която да представя български и чуждестранни късометражни филми.
Ще бъде осигурена премиерна за страната програма, в чието съдържание повече от 80 процента съставляват премиерни за България филми.
В Перник ще бъдат показани късометражни филми, номинирани и отличени с престижни награди от европейски и международни организации в областта на киното. Форумът ще предостави възможности за директна среща на автори и филмови екипи с публиката, професионалисти и журналисти. Предвидени са изяви на дебютиращи артисти в късометражното филмово изкуство и аудиовизуалната култура, обучение и повишаване уменията на млади творци в тази област, конкурс за късометражни филмови проекти и др.
Изпратена е покана до столичната фондация "Междунарден фестивал за късометражно кино "В Двореца" за организиране и провеждане на проявата.
Община Перник се стреми да разшири своята културна програма, като осигури нови, разнообразни и качествени културни събития, заявяват от администрацията. Местната управа прилага иновативни модели за надграждане на събитията в културния календар. "Ние държим на аудиторията да бъде представен нов за града продукт с висока стойност, който да бъде припознат от нея, да изградим връзка между културния продукт и публиката. Искаме да подкрепим малкия и среден бизнес, да създадем възможност за изява на творци", уверяват от общината.
За културния форум община Перник е заделила 150 000 лв.

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини