Кино фестивалът в Кан все пак се отлага

Неизбежното се случи: коронавирусът достигна и до Кан. Въпреки че до последно твърдяха, че тазгодишният фестивал ще се състои, в крайна сметка организаторите признаха, че това няма да се случи. Те ще направят всичко възможно най-престижното кино събитие да се състои през лятото.

„В това време на глобална здравна криза, ние сме загрижени за жертвите на COVID-19 и изразяваме солидарността си с всички, които се борят с болестта. В тази връзка взехме следното решение: Фестивалът в Кан няма да може да се проведе в насрочените дати от 12 до 23 май. Обмислят се няколко варианта, като основният е просто отлагане за края на юни – началото на юли 2020 г.“, се казва в официалното изявление по този повод.

До момента организацията на фестивала вървеше в обичайното темпо и вече се подбираха филми за участие. Но след като всички предстоящи събития като конкурса Евровизия и Европейското първенство по футбол бяха отложени, същото се случва и с феста в Кан. Все пак в цяла Франция има хиляди случаи на заразени с коронавирус.

Новината за отлагането на фестивала е пореден удар върху световния шоубизнес. Още повече че през миналата година именно в Кан бяха представени за първи път ред публика „Паразит“, отличен със „Златна палма“, както и последните шедьоври на Куентин Тарантино („Имало едно време... в Холивуд“) и Педро Алмодовар („Болка и величие“).

В своята 70-годишна история фестивалът в Кан никога не е бил отлаган. Единствено студентските протести през 1968 г. водят до преждевременното му закриване.

Източник: cinefish

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини