VW може да убие Porsche Panamera и Cayenne

Цел: Да не се препокриват модели

Феновете на Porsche бяха доста разочаровани от факта, че марката загуби своята независимост – особено от най-масовата марка в Европа, а именно Volkswagen. В крайна сметка обаче в резултат на новия алианс пуристите на тема Porsche може и да получат точно това, което искат: премахването на неспортните модели от гамата на Porsche. Тази информация все още не е потвърдена, но на този етап е била представена в британска медия.

Според материал в специализираното издание Car Magazine немският концерн Volkswagen Group планира да изтегли Porsche от сегмента на SUV моделите и седаните, щом настоящите им представители в съответните класове изминат жизнения си цикъл. Това би трябвало да стане след около седем години – в общи линии средният жизнен цикъл на една автомобилна платформа.

Казано набързо, аргументите от Волфсбург са следните: VW така или иначе произвеждат достатъчно седани и SUV модели посредством марките си VW и Audi. Затова и не би било необходимо Porsche да се конкурират в сегмент с други марки на VW.

До известна степен има логика в това – в крайна сметка наскоро General Motors тръгнаха по този път. Но ако продължи да се върви по тази логика за препокриване на модели, то може да се стигне до това, че спортните автомобили от портфолиото на Audi биха били премахнати. Това на свой ред означава, че новият A5 и предстоящият S5 Sportback няма да имат своето място. Същото важи и за RS5. А дали и R8 също не се конкурира с Lamborghini? Следвайки тази логика половината модели в рамките на VW са безсмислени и препокриващи се.

В този ред на мисли VW може да премахнат всички нива, на които се препокриват с Audi, като това включва всеки седани, комбита, SUV модели във VW, което би оставило само няколко хечбека, минивана Routan и няколко други модела от пазара в Южна Америка.

И така може да се стигне до нови нива на абсурд – например премахване на марката Skoda. Няма съмнение, че Bentley и Lamborghini също ще трябва да бъдат изменени.

Ситуацията действително е странна. Възможно е това да е своего рода вендета на VW срещу Porsche, след като през последните две години и нещо производителят на спортни автомобили се опитваше да закупи VW.

Иначе донякъде успокояващите новини са, че VW няма напълно да занемарят гамата на Porsche. Вместо това най-накрая може да се стигне до платформата, за която се говори от толкова време – за базов роудстър със средноразположен двигател, какъвто бе концептуалният Bluesport. Идеята зад проекта ще бъде да се възроди един от наистина популярните модели на Porsche – 356.

И тъй като Porsche явно ще (трябва да) се съсредоточи само върху изцяло спортни автомобили, то се говори, че може да се появи и заместник на CarreraGT – нещо като концептуалния Le Mans Prototype RS Spyder, който бе показан през май. Разбира се, ако и това не е в противовес с цялостната политика на VW...

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини