Една трета от видовете дървета може да изчезнат според световно изследване

Дървесните видове в целия свят са под заплаха, като в тропическите зони с голямо биоразнообразие застрашени от изчезване са много повече видове спрямо умерените зони на Европа, Азия и Северна Америка, в които и към момента има по-малко видове дървета. Данните са от публикувания вчера доклад от петгодишно изследване от повече от 500 международни учени, координирано от природозащитната организация за опазване на ботаническите градини с членове в 118 държави.

Оценен е рискът от изчезване за 58 497 дървесни вида по света. Резултатите показват, че 30% от дървесните видове са застрашени от изчезване, а най-малко 142 вида вече са изчезнали в дивата природа. Основните заплахи за дървесните видове са прочистването на горите за земеделие и други форми на загуба на местообитания, директна сеч за дървен материал и разпространение на инвазивни вредители и болести. Изменението на климата също има ясно измеримо въздействие според учените от международния екип.

В изследването са участвали повече от 60 институции, като са ползвани световни данни от последните години, включително оценките на световния природозащитен съюз IUCN. За Европа партньорите са от институции от Великобритания, Холандия и Швейцария.

За България

В рамките на изследването е разработен и "Глобален портал за дърветата" с данни по държави. За България оценката показва минимална заплаха - от общо 117 вида, присъщи за българската дива природа, има само един застрашен от изчезване вид дърво и той е с ниска степен на заплаха (уязвим, или Vulnerable според класификацията на международния природозащитен съюз IUCN). Този застрашен вид дърво е обикновеният конски кестен (Aesculus hippocastanum). Той е обект на опазване от европейската природозащитна мрежа "Натура 2000", като в България е защитен от Закона за биологичното разнообразие - за дърветата, които растат в дивата природа.

Обикновеният конски кестен е балкански ендемит, тоест естественото му разпространение е само на Балканския полуостров, като освен в България се среща и в Албания, Гърция и Северна Македония. В България той се намира в Източна Стара планина, като находищата попадат в защитена зона "Преславски Балкан" от "Натура 2000" в България. Част от популацията е включена и в резерват "Дервиша" със строга защита от националния Закон за защитените територии. Според "Червената книга на България" на академията на науките основните заплахи за конския кестен са сеч и пожари в изключително редките му естествени местообитания и инвазивен вид молец (Cameraria ochridella , разр.Lepidoptera).

Други 3 вида български дървета са оценени като почти застрашени или изискващи мерки, за да не бъдат застрашени (Near Threatened) - това са планинският ясен (Fraxinus excelsior), бялата мура (Pinus peuce) и ливанската дива ябълка (Malus trilobata). Изследването не е оценило 15 вида дървета в България, за които липсват данни, и още 3, за които няма оценка от IUCN. Всички данни за България могат да бъдат видени през портала и в прикачения документ.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини