Двама алпинисти загинаха на Еверест

Двама алпинисти загинаха на връх Еверест, първите жертви от пролетния алпинисткия сезон, съобщи организаторът на експедицията им в четвъртък, съобщават "Ройтерс" и АП.

Чханг Дауа Шерпа, ръководител на експедицията на Seven Summit Treks, заяви, че 41-годишният Абдул Варайч, алпинист от Швейцария, е починал в сряда, докато се е връщал, след като е достигнал най-високия връх в света.

"Абдул успешно достигна върха, но започна да изпитва проблеми по време на спускането си. Изпратихме двама допълнителни шерпи с кислород и храна. За съжаление шерпите не можаха да го спасят."

55-годишният Пуей Лиу, американски алпинист е починал в лагер 4, най-високият лагер преди върха на 8 848,86 метра. Снежната слепота и изтощението в така наречената "зона на смъртта" на Еверест са принудили американския алпинист да се върне, без да достигне върха. С помощта на членове на екипа за поддръжка и допълнителен кислород той е върнат в лагера, но по-късно е починал в сряда вечерта.

Лошите метеорологични условия засега принудиха алпинистите да се спуснат на по-ниски височини. Носенето на тела от върха по ледените склонове от най-големите височини е трудна задача, която отнема много време на няколко шерпи и обикновено е много скъпо и изтощително.

Непал позволи на алпинистите да се върнат в Еверест и други хималайски върхове, след като миналата година ги затвори за алпинизъм поради пандемията Covid-19.

Тази година правителството издаде 408 разрешителни за Еверест - рекорден брой.

Стотици алпинисти се опитват да достигнат най-високите върхове в света в Непал, някои от тях загиват.

Сезонът продължава всяка година от април до май. Месец май обикновено е с най-доброто време за изкачване на Еверест. Много хора се изкачиха на върха тази седмица и се очаква други да направят опитите си по-късно този месец, след като времето се подобри.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини