Когато Tesla "покори" Еверест

Едва ли някога ще срещнем запален алпинист, който да не мечтае да се качи на най-високия връх на Земята - Еверест. Опити се правят постоянно, някои успяват, а други не.

Интересното обаче е, че има хора, които не целят да се качат на самия връх, а да достигнат до базовия лагер с автомобилите си, който е на над 5000 метра надморска височина. Но не какви да е, а Tesla.

В YouTube каналът Tesla Greater China двама собственици на Tesla Model Y и Model X показват как са предприели едно доста дълго и предизвикателно пътуване. Тренсен, който се занимава с проектирането на мостове и обича да публикува влогове, свързани с пътувания, и негов приятел тръгват от град Чънду и изминават 2339 километра до базовия лагер на Еверест.

И всичко това в рамките на пет дни. Двата автомобила са спирали на девет Supercharger зарядни станции. От Electrek поясняват, че дистанцията погледнато чисто като километри не е чак толкова впечатляваща. Но впечатляващ е теренът, по който маршрутът им е преминал. 

Освен висока денивелация и не особено хубави пътища, на моменти е трябвало да поставят вериги на гумите, което буквално разказва играта на ефективността на батерията. Electrek поясняват, че на автомобилите с двигатели с вътрешно горене им е доста трудно да достигат до такава надморска височина.

Просто защото там кислородът е в по-ниски нива, а те имат нужда от него, за да се осъществява горене. На Тренсен дори му се е наложило да спи в колата, което допълнително е изтощавало батерията на автомобила, защото през това време е оставял климатичната система включена.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини